fbpx
Schermafbeelding 2021-06-16 om 18.03.12

Grasaren bij honden

Grasaren groeien vooral op velden die niet vaak gemaaid worden. Door de weerhaken die eraan zitten, leiden ze helaas vaak tot problemen. Zo kunnen grasharen tussen de tenen van uw hond vast komen te zitten. Uiteindelijk kan dit tot verwondingen leiden zoals ontstekingen.

Wat is een grasaar?

Een grasaar wordt ook wel een ‘kruiper’ genoemd. Het zijn scherpe zaden van een grassoort. Het is een soort harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet.

Grasaren bij honden

Naast de vele inentingen voor de vakantieperiode is er een heel scala aan typische” zomerziektes”. Zo is het nu weer de tijd van de grasaren. Dit zijn die harde stekelige aren die op slecht onderhouden stukjes gras groeien.

Grasaren bij honden – symptomen

De grasaren hebben stevige weerhaakjes waardoor ze steeds verder kunnen kruipen maar slechts één richting op.

Grasaar in de neus van uw hond

Wanneer zo’n stekelig ding in het neusgat van uw hond prikt en de hond eens flink snuffelt kan de aar de neusholte inschieten en door de weerhaakjes alleen maar verder “kruipen”. Het gevolg is een luid niezende en proestende hond.

Als de eigenaar er snel bij is kunnen wij met behulp van een speciaal tangetje de aar weer terug uit de neus trekken. Echter, als de eigenaar het eerst maar eens aankijkt, kan de aar zelfs aan het einde van de neusholte in de hersenen terechtkomen. Met uiteraard dramatische gevolgen.

Grasaar in oren van de hond

Ook de oren zijn een favoriete plek voor deze grassprieten. Met name honden met hangende, harige oren krijgen vaak een aartje in hun haren verstrikt. Na verloop van tijd kruipt die aar steeds verder de gehoorgang in. De eigenaar meldt zich dan met een hond met hevig flapperende oren.

Een inspectie van het oor geeft ons gelijk het antwoord: een grasaar! Sommige eigenaren denken dat het een soort beestje is dat zich in het oor heeft genesteld. We laten de grasaar dan ook altijd even zien na de verwijdering, die helaas meestal onder narcose moet plaatsvinden.

Ook bij een verwaarloosde grasaar in het oor kunnen de gevolgen ernstig zijn. De scherpe punt van de aar prikt na verloop van tijd door het trommelvlies heen en dringt uiteindelijk ook de hersenen in.

Schudt uw hond veel met de kop? Dit kan vele oorzaken hebben, zoals oormijtoorontstekingen, grasaar en meer. Neem contact op met uw dierenarts.

Grasaar bij honden in de poot

Als laatste zijn ook de plekken tussen de tenen favoriet. Met name bij langharige honden kunnen tussen de tenen vele grasaren zich verstoppen.

Als zo’n scherpe aar de huid doordringt kruipt hij soms dwars door de teen heen. Honden krijgen flinke pijn en een fikse ontsteking als gevolg.

Preventie grasaren bij honden

Loop na een wandeling altijd even de voeten en de oren na op grasaren. Zo voorkomt u dat uw hond last krijgt van de grasaren.

Of nog beter, als u een veldje ziet met veel grasaren, ontwijk deze dan. U kunt de groei van grasaren in uw directe omgeving voorkomen door het gras op tijd te maaien.

Dit artikel is in samenwerking met Anicura.

Deel bericht

Bekijk ook