shutterstock_134757785

Goudkorrel acupunctuur

Een behandeling die nog weinig bekend is: goudkorrel acupunctuur. Waarvoor wordt het toegepast en hoe werkt het eigenlijk?

Goudkorrel acupunctuur is een eenmalige behandeling waarbij er 24 karaat goudkorrels onder de huid of in een spier worden geplaatst, op een specifiek acupunctuurpunt. De behandeling vindt het meest plaats bij honden, katten en paarden, maar ook mensen en exotische dieren kunnen behandeld worden. Goudkorrel acupunctuur wordt vooral toegepast bij orthopedische klachten, zoals artrose. De eerste behandelingen met goudkorrel acupunctuur In de diergeneeskunde dateren van 1970. (1)

Werkingsmechanisme

Goud heeft volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine, TCM) van oudsher een energie-versterkende werking op de acupunctuurpunten en het omliggende weefsel. Verder zijn er verschillende theorieën over het werkingsmechanisme van de goudkorrels. De eerste theorie is dat goud een continue positieve elektrische stroom af geeft en dat neutraliseert de negatieve stroom van de acupunctuurpunten. Dit zorgt voor pijnstilling en voorkomt dat de artrose zich verder ontwikkelt. (1) Een andere theorie is dat de goudkorrels continu goud-ionen afgeven welke diffuus verspreid worden in het aangrenzend weefsel.(2) Aan de goud-ionen binden zich ontstekingscellen wat een complex ion vormt (aurocynide) wat de ontstekingsreactie verminderd en daarmee een pijnstillende werking heeft.(3) 

Indicaties

Goudkorrel acupunctuur wordt voornamelijk ingezet bij orthopedische problemen (‘benige bi-syndroom’, volgens de TCM). U kunt hier denken aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, artrose van schouder, knie, pols, hak, tenen en wervels. Wij combineren goudkorrel acupunctuur ook altijd bij een orthopedische operatie, bijvoorbeeld bij  een operatie van een kruisbandruptuur of patellaluxatie. Behalve orthopedische toepassingen wordt goudkorrel acupunctuur ook ingezet bij vele andere aandoeningen, waaronder epilepsie, gingivostomatitis, FORL, allergische dermatitis, astma, paralyse, urine-incontinentie, intervertebral disc disease, lik granulomas, slecht genezende fracturen en neurodermatitis (1). Wij hebben in onze praktijk ervaring bij epilepsie, gingivostomatitis of FORL en urine-incontinentie.

Klinisch onderzoek

Voor we tot een behandeling overgaan, willen we natuurlijk eerst weten wat het probleem is. Daarom doen we eerst een uitgebreid klinisch onderzoek. Een algemeen regulier onderzoek wordt gedaan om te kijken wat het probleem is. Is het echt een bewegingsprobleem, of zijn de klachten meer neurologisch? Ook wordt er gekeken of de algemene gezondheid goed genoeg is voor een behandeling met goudkorrel acupunctuur. Bij dieren op leeftijd raden wij een bloedonderzoek aan. Uit een bewegingsonderzoek moet blijken aan welke poot of been uw dier kreupel loopt, welke gewrichten pijnlijk zijn en of er een beperkte bewegingsruimte is.  Vervolgens kijken we het dier na volgens de Chinese Geneeskunde. In ons centrum maken we gebruik van de traditionele acupunctuurnaalden en verschillende Japanse acupunctuur technieken om een diagnose te maken. Een stagnatie in een meridiaan of in een acupunctuurpunt rond een gewricht duidt op een pijnreactie. Tenslotte worden er onder een licht roesje meerdere röntgenfoto’s gemaakt om de diagnose te bevestigen. Soms kunnen we daar niet alles op zien en is er een CT-scan nodig om te onderzoeken wat er precies met het gewricht aan de hand is. Maar meestal kunnen we nu een sluitende conclusie trekken en het beste behandelplan voor uw huisdier opstellen. Wanneer goudkorrel acupunctuur in eerste instantie niet de beste aanpak is voor het probleem, zullen we adviseren om uw dier met behulp van andere therapieën te behandelen. U kunt dan onder andere denken aan reguliere medicatie, acupunctuur, Chinese kruiden, voeding, orthomoleculaire voedingssupplementen, bio-resonantie, homeopathie, fysiotherapie, chiropractie en osteopathie.

 

          

Goudkorrel acupunctuur

Als goudkorrel acupunctuur de beste behandeling is voor uw dier wordt uw huisdier onder een lichte narcose gebracht. Ook bij de oudere patiënt geeft deze narcose praktisch nooit problemen. De te behandelende gewrichten worden geschoren en steriel gewassen. Er wordt gebruik gemaakt van stukjes 24 karaat goud met een doorsnee van 1 millimeter en een lengte van 1 tot 4 millimeter. Deze stukjes goud worden rond het gewricht in locale acupunctuurpunten gebracht middels een dikke holle naald en mandrijn. Per acupunctuurpunt worden 1 tot 3 goudkorrels ingebracht. De juiste plek en diepte van de goudkorrel wordt tot op de millimeter nauwkeurig bepaald. Dit gebeurt door een ervaren acupuncturist die het gevoel van de energiestroom (de Deqi) in een acupunctuurpunt moet kunnen voelen. Er zijn verschillende methoden om dit te doen. In onze praktijk werken we met de zogenaamde VAS (Vasculair Autonoom Signaal, pols van Nogier), maar ook middels de lecher antenne kan de perfecte locatie gevonden worden. Als alle gewrichten zijn behandeld kunnen er nog röntgenfoto’s worden gemaakt ter bevestiging van de juiste locatie van de goudkorrels. Vervolgens wordt uw huisdier weer wakker gemaakt en kan hij vaak binnen dertig minuten weer naar huis. 

Bijwerkingen

Uw dier hoeft niet te herstellen van de operatie en zal hoogstens gedurende die dag wat suffer zijn door de narcose. Er wordt wel geadviseerd om een paar dagen niet te zwemmen om ontstekingsgevaar te voorkomen. Doordat we gebruik maken van de zuiverste vorm van goud is er geen interactie met omliggend weefsel en een te verwaarlozen kans op een allergische reactie. Doordat er geen interactie met weefsel is, zullen de goudkorrels ook niet verplaatsen en de rest van het leven op exact dezelfde plek blijven. Sommige praktijken maken gebruik van roestvrij-stalen korrels welke gecoat zijn met goud, of werken met minder zuiver goud (bv 18 karaat). Hier kunnen meer bijwerkingen en interactie met omliggend weefsel plaatsvinden en ook kan een MRI scan een verstoring geven bij de goudkorrels. 24 karaat goud heeft dit niet. 

Resultaten

De resultaten van goudkorrel acupunctuur zijn erg goed. De pijnreductie bij de behandeling van de verschillende gewrichten ligt tussen de 90 en 95%. Dit is gebaseerd op een pijnindexering middels Helsinki Chronic Pain Index (HCPI) en een VAS score (visual analogue scale) op kreupelheid en levenskwaliteit. Alle scores waren in 2 weken na de goudacupunctuur significant verbetert (4). Het maximale effect van de goudkorrels wordt meestal al na 4 tot 6 weken bereikt. Dit effect blijft levenslang werkzaam. Het kan voorkomen dat er al na 1 dag een verbetering zichtbaar is, maar kan ook pas na 6 maanden zichtbaar worden. Meestal adviseren we om de bestaande behandeling die de patiënt krijgt in ieder geval tot 4 tot 6 weken na de goudkorrel acupunctuur door te geven. De resultaten van de niet-orthopedische klachten liggen beduidend lager rond de 50 tot 70% en zijn minder uitvoerig gedocumenteerd. Goudkorrel acupunctuur zal bij bijvoorbeeld epilepsie dan ook niet als eerste therapie worden geadviseerd, maar kan wel een oplossing geven als de reguliere en overige alternatieve therapieën geen soelaas bieden. 

Conclusie

De onderzoeksresultaten tonen aan dat goudkorrel acupunctuur een zeer goede primaire behandelmethode is voor de behandeling van verschillende types artrose, heupdysplasie en elleboogdysplasie. Behandelingen met goudkorrel acupunctuur brengen veel minder risico en complicaties met zich mee dan reguliere orthopedische operaties. Bovendien is er bij een reguliere orthopedische operatie sprake van een lange revalidatie en veel pijn tijdens en na de operatie. Bij goudkorrel acupunctuur is daar geen sprake van. Kortom: goudkorrel acupunctuur kan een diervriendelijke, relatief betaalbare en effectieve, blijvende oplossing bieden voor de orthopedische klachten. Maar ook bij de behandeling bij epilepsie of gingivostomatitis heeft goudkorrel acupunctuur, naast de reguliere en integratieve therapie, nog een goede toevoeging waarbij klachten voor de helft kunnen verminderen.

Referenties
1. Gold Bead Implants,  Durkes T. E. in “Veterinary Acupuncture, Ancient Art to Modern Medicine” ed. by Schoen A. M. 2nd edition, Mosby, USA, 2001, Chapter 25, pp 303-305.
2. “In vivo liberation of gold ions from gold implants. Autometallographic tracing of gold in cells adjacent to metallic gold” by Danscher G. in Histochem Cell Biol 117:447-452, 2002.
3. Gold Beads Implantation (GBI) – The Scientific Basis. Dr. Sagiv Ben-Yakir, 2009.
4. Helsinki chronic pain index and gold bead acupuncture, 40th international ivas conference, Florence, Italy. Erhard Schulze, 2014

Deel bericht

Bekijk ook