shutterstock_1065645125

Giardia bij honden

Giardia is een besmettelijke darmparasiet die ook voorkomt bij honden. Lang niet alle dieren hebben klachten. Ook mensen kunnen besmet worden. Ontdek hier alles over de parasiet.

Giardia bij honden en katten

Giardia is een één van de meest voorkomende darmparasieten bij honden. Giardia is de naam van een eencellige parasiet die kan leven in de dunne darm van je hond of andere (wilde) dieren. Een dier wordt besmet door het opeten van de parasiet, bijvoorbeeld door drinken van buitenwater of het likken van poten nadat hij/zij buiten is geweest. Als de parasiet ingeslikt is, vermenigvuldigt de parasiet in de darmen. Lang niet alle dieren worden hier ziek van. Sterker nog, dieren die gezond lijken, kunnen toch de ziekte bij zich dragen en zo andere dieren besmetten. Sommige dieren krijgen door de darmparasiet last van hardnekkige en terugkerende diarree. Omdat de parasiet lange tijd in de omgeving van een besmet dier kan blijven leven, komt het vaak voor dat een dier opnieuw besmet wordt.

Giardia besmettelijk voor mensen?

Ongeveer 20 procent van de honden dragen de ziekteverwekker met zich mee, maar wordt hier niet ziek van. De infectie kan erg hardnekkig zijn en is zelfs besmettelijk voor mensen. Giardia is daarmee een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens.

Symptomen van Giardia bij hond

De meeste dieren die besmet zijn door Giardia hebben geen klachten. Giardia geeft vooral klachten bij jonge dieren en dieren met verminderde weerstand. Volwassen dieren kunnen klachten krijgen als ze met veel parasieten besmet worden. Honden die wel last hebben krijgen vaak last van chronische, bleke, stinkende & slijmerige diarree. Het komt ook voor dat de diarree komt en gaat.

Verder kan een hond met Giardia last hebben van:

 • buikkrampen
 • gasvorming
 • braken
 • verlies aan eetlust

Bij langdurige diarree kunnen de dieren vermageren, een lagere weerstand krijgen of de vacht kan dof worden. Door de lagere weerstand kan je dier makkelijker andere ziektes krijgen. Soms werkt een behandeling daardoor minder goed.

Hoe wordt een hond besmet?

Met Giardia besmette dieren, of ze hier nu ziek van zijn of niet, verspreiden de Giardia via de ontlasting. Op deze manier komt de parasiet in de omgeving. De eitjes van Giardia zijn direct besmettelijk voor andere dieren en overleven lang buiten het lichaam van een dier of mens. Op plekken buiten waar veel honden en katten komen zijn bijna altijd Giardia parasieten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • uitlaatplaatsen
 • parken
 • terreinen van hondenverenigingen
 • kennels
 • verontreinigde drinkplaatsen kunnen ook een besmettingsbron zijn, bijvoorbeeld vijvers of plassen.

Honden kunnen dan besmet worden doordat ze de parasiet binnenkrijgen via de mond, bijvoorbeeld door besmet water te drinken of een poot af te likken waarop de parasiet zit. Ook als je hond niet of nauwelijks buiten komt, kan hij of zij besmet raken. Bijvoorbeeld doordat je ongemerkt parasieten meeneemt via je schoenen. Eenmaal in de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich. Hiervan hoeft je dier geen last te hebben. Als je hond een verminderde weerstand heeft of de parasiet zich sterk heeft vermenigvuldigd, kan dit wel voor vervelende klachten zorgen.

Hoe kom je erachter dat je dier de parasiet heeft?

Voor het vaststellen van de parasiet Giardia bij honden wordt er een ontlastingsonderzoek gedaan. Hiervoor heeft de dierenarts de ontlasting van je hond van drie dagen nodig.

Onderzoek van ontlasting op Giardia

De ontlasting wordt in het laboratorium getest, bijvoorbeeld met een SNAP test of de flottatie test. Helaas is geen enkele test 100% betrouwbaar. Het komt weleens voor dat met een test de parasiet niet gevonden wordt, terwijl het dier wel besmet is.

Giardia bij je hond bestrijden

Komt uit de test dat je hond besmet is met Giardia? Dan is het belangrijk om je dier en alle andere dieren in je huishouden hiertegen te behandelen.  Zo voorkom je dat andere dieren worden besmet.

Behandeling van Giardia

Voor het behandelen van Giardia bij honden wordt een ontwormingsmiddel gebruikt. Tijdens de behandeling moet een dier vaak ook gewassen worden met hondenshampoo. Als de klachten na de behandeling niet weggaan, dan kan je jouw dier nog een keer ontwormen. Als je dier klachten heeft, kan je dierenarts adviseren in speciale voeding bij maag- darmproblemen. Helaas komt het ook voor dat honden niet reageren op een behandeling.

Behandel ook de omgeving

Giardia kan helaas lang buiten een dier overleven. Vooral in koude en vochtige omgevingen blijven ze lang leven. In water onder de 10 graden celsius kunnen kan Giarida tot wel drie maanden overleven. Je kunt er vanuit gaan dat alle Giardia parasieten dood zijn als een besmet dier een week niet in een droge lichte ruimte is geweest. Wil je hier niet op wachten? Dan zijn er manieren om Giardia in ruimtes sneller te bestrijden:

 • Chloor en Quaternaire ammoniumzouten

Deze stoffen kunnen Giardia doden. Ze kunnen alleen werken als een ruimte vooraf al schoongemaakt is met water en zeep en daarna nagespoeld en gedroogd is. Houd als inwerktijd minimaal vijf minuten aan.

 • Stoom

Als heet water lang genoeg heet kan blijven, minimaal 1 minut warmer dan 70 graden celsius, kan het de Giardia parasiet doden. Met wassen op 60 graden en daarna drogen in de wasdroger kunnen bijvoorbeeld kleden, kleren en manden ontsmet worden. Heb je geen droger? Leg de stoffen na het wassen in de felle zon.

Voorkom nieuwe besmetting: tips

Omdat honden zichzelf likken, besmetten zij zichzelf gemakkelijk. Het vervelende aan deze parasiet is dat hij in de omgeving van je hond kan blijven leven. Een nieuwe besmetting ligt dus op de loer. Wassen is daarom zeer belangrijk. Help mee Giardia bij je hond te bestrijden door:

 • de omgeving van de anus regelmatig met een lichte zeepoplossing te wassen (vergeet geen handschoenen aan te doen)
 • je hond te wassen met speciale shampoo (je dierenarts kan deze voorschrijven)
 • de voer en waterbakken te ontsmetten met speciale desinfectiemiddelen (quaternaire ammonium verbindingen)
 • plekken waar je hond zit schoon te stomen/desinfecteren
 • manden, kleding en dekens van uw hond op 60 graden Celsius wassen.

Let ook op je eigen hygiëne

Ook jij als baasje kan besmet raken met Giardia. Als je de parasiet bestrijdt, raden we daarom aan:

 • draag handschoenen en andere beschermende kleding
 • knip je nagels kort
 • was je handen na het schoonmaken grondig

Inenten tegen Giardia?

Er zijn vaccins op de markt tegen Giardia. Deze zijn helaas niet effectief.

Tekst afkomstig van AniCura.nl

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook