Tick,And,Flea,Prevention,For,A,Dog

Gevaar van vlooienbestrijdingsmiddelen

‘Verboden bestrijdingsmiddelen in de natuur door honden en katten’. Dit jaar verschenen heftige krantenberichten waarin stond er in de Nederlandse natuur bestrijdingsmiddelen worden aangetroffen die gebruikt worden om vlooien en teken te bestrijden. Die zouden daar terechtkomen ‘dankzij’ onze katten en honden. Oei… Moeten we dan maar stoppen met het bestrijden van vlooien en teken?

 

Wageningen University & Research (WUR) publiceerde de resultaten van een onderzoek naar teken- en vlooienbestrijdingsmiddelen die in de natuur terecht zouden komen. Veel middelen die wij gebruiken om parasieten op onze honden (en katten) te bestrijden, kunnen lange tijd op de huid en haren van ons dier aanwezig blijven. Dat is ook de bedoeling, want daardoor zijn deze banden, druppels, tabletten, spays en shampoos tegen ongedierte lange tijd werkzaam. Doordat onze dieren echter voortdurend huidschilfers en haren verliezen, komen stoffen die uitwendig worden toegediend ook in de natuur terecht. Van de middelen die in het lichaam worden opgenomen is bekend dat ze niet alleen in de urine, maar vooral via de ontlasting worden uitgescheiden. Het opruimen van ontlasting is daarom een belangrijke maatregel om te voorkomen dat ze in de omgeving terecht komen.

 

Overdreven

We vroegen parasitoloog en specialist veterinaire microbiologie Paul Overgaauw hoe ernstig de onderzoeksresultaten van de WUR zijn, en of het naar aanleiding daarvan verstandiger is om maar geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en vlooien en teken hun gang te laten gaan op je dier.

Paul: “Naar aanleiding van deze berichten zijn er mensen die bang zijn voor sterfte van vissen en vogels, en die afraden om honden te laten zwemmen. Allereerst is het advies op de bijsluiter om een uitwendig behandeld dier de eerste dagen niet te laten zwemmen. Omdat dit onderzoek is uitgevoerd met erg weinig dieren en er geen rekening is gehouden met eventueel urineren van de honden in het water, zeggen de onderzoekers zelf ook dat ze er eigenlijk geen echte conclusies aan kunnen verbinden. Ik ben het daarmee eens, ik vind dat de reacties op deze berichten overdreven zijn. De bestrijdingsmiddelen voor honden en katten die in Nederland op de markt zijn, voldoen aan strenge wettelijke eisen. Als je een hond die behandeld is met vlooiendruppels aait, kan dat geen kwaad. Dat is allemaal voor de registratie onderzocht door de fabrikant. Als je de hond laat zwemmen met zijn vlooienband aan, gaan er geen vissen dood. Ik denk dat een flinke vlooien- of tekenbesmetting bij de hond en kat een grotere bedreiging vormt voor de volksgezondheid (omdat deze parasieten infecties kunnen overbrengen) dan de minimale hoeveelheden bestrijdingsmiddelen die in de omgeving terechtkomen.”

 

Foto: Shuttertock
5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook