Gebit van een hond

Gebitsverzorging bij de hond

Door uw hond als pup aan het inspecteren van de bek en aan tandenpoetsen te laten wennen kan dit op latere leeftijd problemen en een bezoek aan de dierenarts voorkomen. Hoe schade aan het gebit ontstaat en wat u er tegen kunt doen staat in onderstaande tekst uitgelegd, voorkomen is tenslotte beter dan genezen!

Wat is tandplak en wat zijn de gevaren
Van nature komen er in de bek van de hond goede en slechte bacteriën voor. Door het eten van harde brokken of het kluiven op botten en flostouw wordt voorkomen dat de bacteriën een laagje vormen op de tanden. Gebeurt dit wel, dan heb je eerst een zacht laagje wat tandplak heet. Door bepaalde mineralen in het speeksel wordt dit tandplak hard en veranderd het in tandsteen. Dit laatste kan irritatie aan het tandvlees geven waardoor dit terug trekt en de wortels van tanden en kiezen bloot komen te liggen. Dit veroorzaakt pijn, ontstekingen, los zittende tanden en kiezen en in het ergste geval dringen de bacteriën de bloedbaan in en verspreiden ze zich naar de organen waar ze flinke schade kunnen veroorzaken.

Een goed begin is het halve werk
Het beste kan aan de buitenkant begonnen worden met het masseren van de wangen door middel van kleine bewegingen, hierdoor leert uw hond wennen aan het aanraken van de bek.
Als de hond dat goed toelaat dan kunt u met uw vinger of met een gaasje voorzichtig langs de buitenkant van de tanden een wrijvende beweging maken, pas als dat goed gaat is het verstandig om met een tandenborstel aan de slag te gaan. Gebruik hiervoor wel een speciale honden tandenborstel, deze zijn vaak wat langer zodat de achterste kiezen ook bereikt worden.
Let op, gebruik voor het tandenpoetsen wel speciale hondentandpasta en niet uw eigen tandpasta, dit laatste bevat schuurmiddel en dat is niet geschikt voor honden om in te nemen.

Honden tandpasta is er in verschillende lekkere smaken, dus als gewenning is het ook uitermate geschikt om de tandpasta als beloning of lekkere snack tussendoor te geven!

Tot slot
Door het regelmatig poetsen van het gebit  ziet u bovendien ook als er problemen aan het gebit ontstaan, hierdoor loopt uw hond niet onnodig met een pijnlijk gebit en kunnen de problemen in een vroeg stadium verholpen worden.

Deze bijdrage is door Sofie Keukens van trimsalon Woezel geschreven voor Groomers Europe

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook