fbpx
Border,Collie,Dog,Sniffing,A,Little,Acorn,Deep,Into,The

Eikels giftig en gevaarlijk voor honden

Eikels, zijn het!

Heerlijk, herfst! De mooiste wandelingen van het jaar kunnen weer gemaakt worden. Maar nu het najaar definitief is aangebroken, liggen er op veel plaatsen ook volop eikels op de grond. Veel honden, bijvoorbeeld jonge honden die alles als speelgoed zien, vinden het leuk om eikels in hun bek te pakken, ermee te spelen en ze eventueel ook te consumeren. Dat kan een kwestie zijn van per ongeluk doorslikken, maar er zijn honden die in principe alles testen op eetbaarheid; ook eikels. Dat kan levensgevaarlijk zijn, want eikels zijn giftig voor honden.

 

Eikels zijn giftig voor honden

Eikels bevatten de stof tannine, die voor honden giftig is. Tannine heeft een bittere smaak waardoor veel dieren eikels mijden. Tannine is overigens hetzelfde stofje dat ook druiven – en dus ook rozijnen en wijn – voor honden giftig maakt. Mensen kunnen wel eikels kunnen eten, en ook varkens zijn er dol op. Voor honden kunnen eikels, afhankelijk van het gewicht van de hond en het aantal eikels dat hij at, echter levensgevaarlijk zijn.

 

Symptomen van een eikelvergiftiging

Maar hoe weet je nu of je hond lijdt aan een eikelvergiftiging, en hoe groot zijn de gevolgen? De symptomen van eikelvergiftiging bij de hond zijn braken, diarree en buikpijn. In een ernstig geval kan het eten van eikels tot nierfalen leiden. Het kan dus met een beetje buikpijn aflopen, maar het kan ook potentieel dodelijk zijn. Dus heb jij een eikelstofzuiger op vier poten in huis? Probeer het te voorkomen, maar wees er altijd op bedacht dat je hond misschien tóch zo’n verraderlijk nootje heeft weten te scoren. Wees bij deze symptomen dus extra alert in de herfst, en ga op tijd naar de dierenarts als je het niet vertrouwt.

Eikels zijn gevaarlijk voor honden

Daarnaast schuilt er nog een ander gevaar in de eikels. Doorgeslikte eikels kunnen namelijk voor verstikking zorgen, of verderop klem komen zitten en daarmee het maagdarmkanaal blokkeren, of zelfs een snee of gaatje veroorzaken met het scherpe puntje dat aan een eikel zit. Let dus tijdens herfstwandelingen goed op dat je hond eikels met rust laat, en mocht er een eikenboom in de buurt van je tuin staan, zorg er dan voor dat je elke dag even de eikels uit je tuin weghaalt.

 

Foto: Shutterstock.
5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook