Met alle info over het spijsverteringsstelsel van honden en voedingsstoffen die goed voor hen zijn, achter de kiezen kun je nu zelf aan de slag in de keuken. Wij selecteerden drie gezonde, voedzame en lekkere recepten voor je viervoeter.
Tekst: Roos Franssen
Honden recept: Graanvrije koekjes
Veel honden hebben moeite om de granen te verteren, die vaak als vulstof worden gebruikt in hondenvoer en hondensnacks. Hun spijsverteringsstelsel is namelijk ontworpen om vlees en dierlijke eiwitten te verwerken. Deze graanvrije koekjes zijn voedzaam, gezond en goed verteerbaar voor honden.
Ingrediënten
225 g wortelen, in stukjes van 2-3 cm gesneden
60 ml kokoschips
2 eieren
60 ml kokosmeel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de wortelen samen met de kokoschips in een blender en mix tot fijne stukjes. Doe het wortel-kokoschipsmengsel in een middelgrote kom en voeg de eieren en bloem toe. Roer goed door tot alles goed gemengd is. Gebruik een lepel of een ijsschep om ongeveer een eetlepel deeg uit te scheppen en op de bakplaat te leggen. Druk het deeg lichtjes plat met een vork. Bak de koekjes gedurende 40 min. of tot ze goudbruin zijn. Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze serveert of in de koelkast bewaart. Bewaar ze max. 5 dagen in de koelkast of vries ze in een luchtdichte container in voor max. 6 maanden.
Tip
Gebruik vormpjes om de hondensnack iets leuker of creatiever te maken.
Bron: Just Russel
Honden recept: Visrolletjes
Deze lekkernij zit boordevol onverzadigde vetzuren, die onder meer een positief effect hebben op de huid en vacht van honden. Bovendien dragen ze bij aan een sterk immuunsysteem. Honden met een gevoelig maag-darmstelsel kunnen doorgaans gerust genieten van dit tussendoortje met vis.
Ingrediënten
200 g havervlokken
100 g kwark of hüttenkäse
50 g tonijn in olie
1 ei
3 el melk
2 el zalmolie (alternatief: olijf- of zonnebloemolie)
Bereiding
Meng alle ingrediënten met een handmixer tot een vast deeg. Verwarm de oven voor op 150 °C. Kneed het deeg tot een dunne rol en snijd stukjes af van ongeveer 1 vingerlengte. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de visrolletjes in de oven gedurende 35-40 min. tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat afkoelen en serveer pas als de snack op kamertemperatuur is.
Bron: hartvoordieren.nl
Honden recept: Koekjes met pindakaas en banaan
Geen land ter wereld waar pindakaas zo vlot over de toonbank gaat als in Nederland. Ook onze honden weten deze lekkernij te waarderen. Bovendien is pindakaas ook voor honden een goede bron van eiwitten en gezonde vetten. Met mate uiteraard. Belangrijk: gebruik pure pindakaas, zonder toevoegingen zoals xylitol.
Ingrediënten
75 g havermout of havermeel
100 g pure pindakaas (zonder xylitol, suiker en zout)1 rijpe
banaan (hoe rijper, hoe beter)
Snufje kaneel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C. Pureer de banaan zo fijn mogelijk. Doe de pindakaas samen met de banaan, het snufje kaneel en het havermeel in een beslagkom. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Het deeg moet een beetje vettig aanvoelen en niet te droog of kruimelig. Is het deeg te droog, voeg dan een extra theelepel pindakaas toe tot je de juiste consistentie hebt bereikt. Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot een dikte van 1 cm. Gebruik een vormpje om vormen uit te steken en leg deze op de bakplaat met bakpapier. Of maak balletjes van het deeg en druk deze plat op de bakplaat. Schuif de bakplaat met de koekjes in de voorverwarmde oven en bak ze in 15 min. af. De koekjes zijn gaar als de onderkant goudbruin is. Laat de koekjes even afkoelen voor je ze van de bakplaat afhaalt. Voelen de koekjes wat zacht aan? Geen zorgen, zodra de koekjes afgekoeld zijn, worden ze harder. De koekjes blijven het lekkerst in de koelkast in een afgesloten bakje. Je kan ze dan tot 14 dagen bewaren.
Tip
Gebruik je havermout? Maal deze in een blender dan eerst fijn tot meel.
Bron: Holland and Barrett
Meer Inspiratie: Bestel dan de nieuwste het magazine “‘Onze Hond” op onze website.