shutterstock_450040981

Blaasproblemen hond

Blaasproblemen komen geregeld voor bij honden. Doordat er verschillende mogelijke oorzaken kunnen zijn, is het is belangrijk dat op tijd de juiste diagnose wordt gesteld.

Blaasproblemen bij hond

Blaasproblemen zijn niet zeldzaam bij honden. De oorzaak en gevolgen kunnen wel zeer uiteenlopend zijn. Een mogelijke behandeling kan dan ook een simpele ingreep zijn tot aan een complexe operatie. Een ingreep is gelukkig niet altijd nodig.

Symptomen blaasproblemen

De meest voorkomende symptomen van problemen met de blaas bij honden:

  • vaak en veel plassen;
  • veel aandrang;
  • meer drinken en plassen;
  • incontinentieklachten;
  • bloed bij de urine;
  • rode geslachtsdelen;
  • sterkruikende urine;
  • pijn bij plassen.

Diagnose

In eerste instantie adviseren wij omĀ urine op te vangen en deze in te leveren ter controle. Hier hoeft de hond niet voor mee naar de praktijk. In veel gevallen kunnen wij aan de hand van de ingeleverde urine een passende behandeling starten. Als er uitĀ het urineonderzoekĀ niets doorslaggevends komt of wij twijfelen over de betrouwbaarheid, adviseren wij om een afspraak in te plannen voor bijvoorbeeldĀ een echo. Met de echo kan de blaas volledig in beeld worden gebracht en kan een steriele urinepunctie gedaan worden. Ook kunnen op deze manier blaasstenen, poliepen enĀ tumorenĀ uitgesloten worden.

Behandeling blaasproblemen

Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kunnen plasproblemen goed behandeld worden. In geval vanĀ een blaasontsteking wordt een antibiotica in combinatie met een ontstekingsremmende pijnstiller ingezet. Daarnaast kan het nodig zijn om een speciaal dieet voor te schrijven om kristalvorming tegen te gaan. In dit geval is het van belang omĀ een voeding in te zetten waarvan bewezen is dat dit de urinewegen ondersteunt en vorming van blaasgruis tegengaat! Een groot deel van de voeding die verkrijgbaar is kan slecht preventief ingezet worden.

Blaasstenen bij honden

In het geval vanĀ blaasstenen zullen wij ten alle tijden adviseren deze operatief te laten verwijderen. Vervolgens worden de stenen naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Na iedere behandeling adviseren wij opnieuw de urine na te laten kijken, zodat wij kunnen bevestigen of de urine daadwerkelijk schoon is.

Blaasstenen

Blaasstenen zorgen voor veel pijn bij het plassen. Omdat een hond goed kan verbergen hoeveel pijn hij heeft kan het moeilijk zijn om in te schatten waar het probleem ligt. Blaasstenen kunnen worden gezien opĀ een rƶntgenfotoĀ en operatief worden verwijderd. Dit raden we dan ook ten alle tijden aan.

Tekst afkomstig van AniCura.nl

Deel bericht

Bekijk ook