Veterinarian,Examines,A,Dog's,Teeth,In,Vet,Clinic

1 op de 3 baasjes vindt tandenpoetsen bij huisdier grote onzin

Tandenpoetsen bij je hond? Grote onzin aldus 30% van de huisdiereigenaren van honden. En meer dan de helft van de baasjes vindt het te veel gedoe. Terwijl een slecht gebit de nummer 1-ziekte is bij honden. Kennis is hier de missende factor want bijna 60% weet niet dat een slecht gebit bij honden bovenaan de lijst staat van ziektes. Gevolg? Veel klachten zoals pijn en een stinkende bek. Zo blijkt uit recent onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.100 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura, uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel.

  • 30% vindt poetsen grote onzin, 54% vindt het te veel gedoe
  • 51% van de hondenbaasjes poetst nooit
  • 64% voelt zich wel eens schuldig dat ze niet consequent poetst
  • 61% is wel eens bang dat hun dier (ernstig) ziek wordt

Tandenpoetsen bij onze huisdieren is nog steeds geen gewoonte. Dat blijkt ook uit de cijfers. Bijna 2 miljoen honden lijden in stilte pijn*. Daarom vragen dierenartsen in februari hier aandacht voor tijdens de Maand van het Gebit. Gelukkig is er ook een lichtpuntje te noemen: het poetsgedrag bij honden is met 14% gestegen ten opzichte van 2019. Maar het gebeurt nog steeds te weinig en dat heeft een pijnlijke uitkomst voor het dier en uiteindelijk het baasje.

Waarom dagelijks poetsen bij dieren net zo belangrijk is als bij mensen

Net als bij mensen komen de meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren door tandplak. Tandplak bestaat voor bijna 100% uit bacteriën. Als dat niet wordt verwijderd, ontwikkelt er tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. Het tandvlees zwelt op, kleurt rood en zal gemakkelijk gaan bloeden. Door bloedend tandvlees tijdens het eten kunnen er bacteriën in de bloedbaan terechtkomen met ontstekingen in het lichaam als gevolg. Lies Paardekooper, tandheelkundig dierenarts bij AniCura: “Door dagelijks de tanden van je dier te poetsen voorkom je pijn en een stinkende bek. Je krijgt er weer een vrolijk en gezond dier voor terug. Bovendien voorkom je problemen met de gezondheid van je dier op de lange termijn.

Waarom poetsen baasjes dan niet?

Ons eigen gebit poetsen we dagelijks en is helemaal ingesleten in ons leven. Waarom lukt het dan niet bij onze huisdieren? Een reden dat er getwijfeld wordt over het tandenpoetsen is omdat men denkt dat het dier zal tegenstribbelen (47%). En baasjes die het helemaal niet doen zijn er zeker van dat het dier het toch niet toelaat (34%). Lies Paardekooper, tandheelkundig dierenarts bij AniCura: “Een nieuwe gewoonte aanleren duurt lang, gemiddeld kost het 66 dagen voordat het automatisme wordt. Door onzekerheid over de aanpak van tandenpoetsen bij dieren komen mensen vaak niet in actie. Daarom ondersteunen wij met uitleg en instructies.”

Goede voorlichting is nodig

Dat dagelijks tandenpoetsen een must is voor huisdieren zou al in voorlichting meegenomen moeten worden. Paardekooper: “Nu starten de baasjes te laat met poetsen, vaak pas als er klachten zijn. Het zou al veel eerder aangegeven moeten worden door bijvoorbeeld de dierenarts. Eigenlijk al bij de kennismaking met het dier. De maand februari is daarom uitgeroepen tot Maand van het Gebit om extra aandacht te vragen voor het belang van poetsen. Zo hopen we niet alleen bij de huisdierbezitter onder de aandacht te komen maar juist ook bij de experts zoals dierenartsen.

*Uit onderzoek 2019: Naar schatting lopen bijna 840.000 honden ongemerkt rond met pijn in de bek. Vooral omdat huisdiereigenaren de signalen van gebitsproblemen niet altijd herkennen.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook