Honden zijn sociaal levende wezens. Vaak wordt daarom gezegd dat je beter twee honden kan hebben dan één – dubbel zo veel vreugde, toch? In het geval van Punda en Mambo was dit niet helemaal het geval.
Daniëlle en Marc zijn zeer begaan met de zwerfhonden op Curaçao. Ze namen contact op met een plaatselijke stichting. In hun vakantie wilden ze namelijk gaan kijken of er een match was tussen hen en een of twee honden in de opvang. En dan kom je daar en word je op slag verliefd … op Punda en Mambo, zogenaamde Westpointers. Daniëlle en Marc gingen iedere dag langs om aan elkaar te wennen. De pups waren erg open in hun gedrag en ze speelden samen erg leuk. Wat wellicht een uitdaging kon zijn was de socialisatie. Ze waren namelijk geboren in de opvang en brachten daar hun eerste maanden door. Achter hekwerk. Alles buiten die omheining was onbekend voor hen. Wel waren er andere honden en de omgang met die andere honden verliep goed. Het ontdekken van die buitenwereld, dat konden ze in Nederland ook oppakken en inhalen. Op hun eigen tempo. Daniëlle en Marc namen de beslissing weloverwogen en adopteerden de twee broers.
Volgens het boekje
Met vier maanden oud kwamen Punda en Mambo naar Nederland. Daniëlle en Marc deden alles volgens het boekje: • eerst wennen aan de nieuwe woonsituatie • wennen aan de nieuwe eigenaren • de honden steun bieden en ze niets opdringen • rustig kennis laten maken met hun directe omgeving • te ontvangen • heel veel geduld hebben Maar tijdens het uitlaten werd al snel duidelijk dat het niet helemaal volgens verwachting ging …
Alles is eng
Een hond die zijn eerste, cruciale levensmaanden alleen maar in de opvang door heeft gebracht, kan alles daarbuiten als eng gaan ervaren. Je zult dan veel geduld moeten hebben en hem gedoseerd aan nieuwe situaties blootstellen. Niet te veel en niet te snel. Ook Punda en Mambo lieten weten heel veel dingen eng te vinden. Ze reageerden niet door te vluchten; beide honden vielen aan de lijn uit, naar mensen en honden. Punda was vaak de eerste die begon met blaffen. En Mambo ging daar dan in mee. Want tja, je moet je broer wel van back up voorzien! En daar liep je dan met je goede fatsoen, met twee uitvallende honden aan de lijn. Soms stonden ze zelfs op hun achterpoten te blaffen. De wandeling werd een survivaltocht.
Niet zonder m’n broer
Daniëlle en Marc volgden lessen bij een hondenschool. Want een goede eigenaar gaat met zijn hond naar een hondenschool, toch? Vol goede moed waren ze aan een puppycursus begonnen, samen in de groep. Maar wat eigenlijk een ontspannen uur zou moeten worden, werd een behoorlijk intensief uurtje. Want de broers wilden per se naast elkaar staan. Een meter uit elkaar? Dan werden ze onrustig, wat zich uitte door: • trekken aan de lijn • janken en piepen • door stress blafte Punda naar de andere honden • Mambo deed dan meteen mee Stonden ze naast elkaar dan kon Mambo zich concentreren tijdens de les en deed zijn best met de oefeningen. Punda had zo veel stress dat de oefeningen compleet aan hem voorbij gingen. Hij was bezig met zijn omgeving en broer in de gaten houden. Het was een bijna onmogelijke klus voor de eigenaren.
Littermate syndrome
Waar Daniëlle en Marc vooral mee stoeiden, was dat je met nestgenoten in huis, het Littermate Syndrome moet zien te voorkomen. Die term die, terecht of onterecht, gebruikt wordt bij het in huis halen van twee nestgenoten of pups van dezelfde leeftijd. Maar wat is nou het ‘Littermate Syndroom’? Allereerst is er nog geen goed wetenschappelijk onderzoek geweest naar dit gedrag. De term wordt meestal gebruikt als er problemen ontstaan bij twee nestgenootjes in één gezin. Maar waarom kan dit tot problemen leiden? Kan, want het kan ook heel erg goed gaan. • De twee honden hebben een zeer hechte band. • Beide honden zoeken steun bij elkaar zodra zij daar behoefte aan hebben. • Daardoor hoeven de honden zich niet zo nodig te hechten aan een persoon. Ze hebben elkaar. • Contact met andere honden is daarmee ook geen noodzaak voor beide honden. • Ze kunnen elkaar versterken in hun gedrag. • Zodra de honden gescheiden worden kan er grote paniek ontstaan. De honden zullen bij elkaar proberen te komen voor steun en veiligheid. Danielle en Marc deden alles volgens het boekje. Toch kunnen er dus problemen ontstaan.
Soms zie je de oplossing zelf even niet meer
Daniëlle en Marc wilden het beste voor beide mannen. En hoeveel je ook over honden en hun gedrag weet, soms sta je even met je handen in je haar en heb je iemand nodig die je weer op de juiste weg helpt. Tijdens mijn huisbezoek zag ik inderdaad een zeer sterke band tussen beide honden, de angstige Punda, en Mambo met zelfvertrouwen en onderzoekgedrag. Ook zag ik dat ze elkaar versterkten in hun gedrag: Punda begint met blaffen, Mambo volgt. Maar ook komt Mambo snuffelen, dus Punda ook, ondanks zijn angst. Buiten waren ze alleen maar op hun omgeving en elkaar gefocust en Mambo steunde zijn broer in alles!
Tekst: Jany Geldof, namens de NVGH | Foto’s eigenaren.