Schermafbeelding 2019-10-24 om 14.19.10

Samenwerken op topniveau!

Er bestaan meerdere wedstrijden voor jachthonden, veel mensen kennen de prestigieuze ‘Nimrod’, maar zeker zo mooi om naar te kijken én spannend om aan mee te doen is de International Working Test. Deze wedstrijd, ook wel gezien als hét Europees Kampioenschap voor retrieverteams, werd op 1 en 2 juni gehouden op het fraaie Landgoed Zelle bij Hengelo (Gld).

De International Working Test (IWT) is een teamwedstrijd voor landenteams op het hoogste niveau, de deelnemende honden moeten behoren tot één van de zes erkende retrieverrassen. Aan deze editie namen maar liefst 40 teams bestaande uit 3 retrievers uit 15 verschillende landen deel! Elk jaar wordt de wedstrijd weer in een ander land gehouden. Tien jaar geleden werd de IWT voor het laatst in ons land georganiseerd en deze keer had Nederland weer de eer, en had de Nederlandse Retriever Club (NRC) zich bereid verklaard het evenement te organiseren.

Het Landgoed Zelle bleek perfect te zijn gekozen, want hoewel het pas begin juni was, werd er behoorlijk warm weer voorspeld. De oude bossen met hoge bomen vol in het blad gaven ruim voldoende schaduw en verkoeling zodat zowel de honden als de voorjagers bij elke proef fris van start gingen. De organisatie had bij alle proeven emmers water neergezet zodat de honden konden drinken en konden worden natgemaakt. De deelnemende honden zijn overigens allemaal topatleten en klaar om te pieken op dit evenement; de eigenaren en voorjagers weten dan ook precies hoe ze met hun hond om moeten gaan tijdens een zware wedstrijd met warm weer. Het werken in deze warmte was daarom voor deze honden dus prima te doen. De keurmeesters en helpers in het veld hadden het zwaarder omdat die het soms wel langere tijd zonder schaduw moesten stellen, uiteraard werden zij goed verzorgd door de organisatie.

Efficiënt

Van de honden wordt verwacht dat ze effici-ent kunnen werken, en als het een hond niet lukt om een apport binnen te krijgen, werd deze hond teruggehaald en ging de volgende hond het proberen. Alle apporten moesten zijn binnengebracht binnen een vastgestelde tijd; wie het idee heeft dat deze honden maar onbesuisd rondrennen in de hoop dat ze een apport tegenkomen, heeft het helemaal mis. Mensen die zo met hun hond omgaan, lopen ook het risico dat de hond oververhit raakt. Deze top-retrievers kunnen op grote afstand met de kleinste precisie op een apport of een zoekgebied worden gediri-geerd. Ze hebben geleerd om vertrouwen te hebben in hun voorjager, ze weten dat als ze de aanwijzingen van de voorjager volgen ook snel in de buurt van het apport komen. Het klinkt simpel, maar het vergt jaren van intensieve training voordat dit precisie team-work een feit is. Verder kunnen de honden uitstekend ‘markeren’, wat in deze sport inhoudt dat ze met hun ogen precies de valplaats kunnen onthouden, zodat ze de kortste weg nemen. Een team bestaat uit drie deelnemers (voorjagers) met hun retriever. Van de zes retrieverrassen waren de Labradors verreweg in de meerderheid, gevolgd door de Goldens. Verder kwamen er nog en aantal Flatcoated Retrievers in actie. Per dag legde elk team vijf pittige proeven af van elk drie apporten, die gebaseerd zijn op de echte jachtpraktijk. De achterliggende gedachte bij dit soort wedstrijden is dat in de jachtpraktijk goed opgeleide jachthonden onmisbaar zijn. Een duif of gans die geschoten wordt en twee weilanden met slootjes verderop landt of ver op een plas terecht komt, moet snel en onbeschadigd opgehaald worden, zonder het jachtveld onnodig te verstoren. NB Bij de IWT wordt geen wild gebruikt, de honden apporteren dummy ’s.

Keurmeesters

De internationaal gere-nommeerde keurmeesters kwamen uit vijf verschillende landen en hebben allen hun sporen in deze sport op dit niveau verdiend. Hun taak was het beoordelen of de honden goed luisteren op afstand; snel en zonder omwegen naar de juiste plek gedirigeerd kunnen worden; vlot, soms erg breed, water over zwemmen en niet terugdeinzen voor hekken en dergelijke. Tijdens de proef zijn fluitsignalen, een enkel verbaal commando en lichaamstaal de enige communicatiemiddelen, waarbij de rust waarmee een hond wordt voorgejaagd belangrijk is. Een retriever moet absoluut stil zijn tijdens het werk – deze snel werkende, passievolle honden doen hun werk zonder geblaf of gepiep. in de jachtpraktijk halen ze tijdens en na de jacht het geschoten wild op, maar mogen daarbij nooit het jachtveld verstoren.

Gevarieerd

De proeven waren goed gevarieerd bedacht en uitgezet zodat de teams echt alle kwaliteiten van hun honden konden benutten. Er was zelfs een proef bij waarbij het team retrievers een groep ‘drijvers en jagers’ met spaniels door het bos zag lopen! Die spaniels waren druk aan het werk (spaniels moeten het wild binnen schootsafstand opstoten), de drijvers maakten geluid om ook wild op te stoten, ondertussen werden er een aantal schoten gelost en een aantal dummy’s werden opgegooid. Deze dummy’s werden discreet zodat de retrievers het niet zagen weer opgeraapt. Voordat dit schouw-spel begon, waren er aan de bosrand drie dummy’s verstopt. Dat hebben de retrievers niet gezien. De keurmeester legde de voorjagers uit waar deze dummy’s liggen, en de opdracht was dat elke retriever één dummy moest halen. Dit is zo’n situatie die in de jachtpraktijk ook voorkomt, een heel natuurlijke proef.

Gestreden

Twee dagen lang hebben de teams spor-tief gestreden om de eeuwige roem. De strijd was erg spannend en iedereen heeft twee volle dagen kunnen genieten van top retrieverwerk. Het team van Scotland ging er met de felbegeerde beker van door met totaal 517 punten, op de hielen gezeten door een team uit Finland met 513 punten, een heel klein verschil op totaal 30 apporten. Er deden in totaal 5 Nederlandse teams mee waarvan er maar liefst 3 in de top 10 eindigde, zeker het vermelden waard in een deelnemersveld van 40 teams! Het was een perfect georganiseerd evenement, een enerverende wedstrijd voor de deelnemers en hun supporters en een spectaculair schouwspel voor de vele bezoekers. Maar het belangrijkste ingre-diënt voor dit spektakel is wel de intense samenwerking van voorjager en hond, want zonder die samenwerking zou dit allemaal niet mogelijk zijn.

Deel bericht

Bekijk ook