Berner sennen pup

Puppy’s socialiseren

Het socialiseren van puppy’s begint al bij de fokker, tussen de 4 en 12 weken. Ze spelen dan met nestgenootjes en wanneer een pup te brutaal wordt, zal de moeder dit gedrag corrigeren. De volgende socialisatiefase is tussen de 12 weken en een half jaar. Wat honden in deze fase van hun leven leren, heeft grote invloed op de rest van hun leven.

Een fijne sociale hond begrijpt de hondentaal goed, is niet angstig voor of dominant naar andere honden, en al zeker niet agressief. Daarom is belangrijk om veel aandacht te besteden aan het socialisatiesproces.

Dit kan je het beste doen in een gecontroleerde omgeving waarin je afspreekt met enkele leeftijdsgenootjes van je hond. Laat de honden wel los, want een aangelijnde hond kan zich niet vrij bewegen of weglopen. Daardoor kan hij angstig worden en als zelfverdediging mogelijk agressief reageren.

Het is belangrijk dat het spel voor alle honden leuk is. Wanneer een hond te dominant is en de ander daardoor continu het onderspit delft, grijp dan in door de dominante even een time-out te geven. Laat het spel ook niet te lang duren, 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de leeftijd van de pups, is ruim voldoende. In de DoggyDating app kunnen baasjes speciale Puppy DoggyDates aanmaken.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook