puppie-golden

Pup van 8 tot 12 weken wel of niet naar buiten?

Sommige dierenartsen adviseren helaas nog steeds om niet met de pup naar buiten te gaan, totdat de pup alle inentingen heeft gehad. De pup zou dan enkel in de tuin mogen plassen, zodat je zeker weet dat hij niet besmet kan worden door andere honden.

Immuniteitskloof

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom puppyā€™s, relatief gezien, vaker ziek zijn dan volwassen honden. Tijdens de eerste levensweken krijgen puppyā€™s antistoffen binnen via de moedermelk, die de pup beschermen tegen infecties. Wanneer ze geen moedermelk meer drinken, neemt het aantal antistoffen in het lichaam van de pup af en bouwt hij zijn eigen immuunsysteem op. In het begin worden er kleine hoeveelheden antistoffen aangemaakt. Dit worden er langzaam meer, maar voordat ze een volgroeid immuunsysteem hebben, bevinden de pups zich in een zogenoemde immuniteitskloof. In deze periode zijn ze gevoeliger voor infecties.

Niet volledig ingeƫnt

Behalve een onvolgroeid immuunsysteem hebben de pups ook minder weerstand, omdat ze nog niet volledig zijn ingeƫnt en daardoor een vergrote kans hebben om ziek te worden.

Tweede socialisatieperiode

De vraag of de kleinste puppy’s wel of niet naar buiten mogen, is een eeuwige discussie tussen dierenartsen en gedragsdeskundigen. Wil je qua gezondheid volledig aan de veilige kant blijven, dan moet je de pup de eerste weken alleen in de tuin laten plassen en poepen om de kans op besmetting te verkleinen.Ā Echter, je ontneemt de pup dan wel Ć©Ć©n van de belangrijkste periodes van zijn leven, namelijk de tweede socialisatieperiode.

De tweede socialisatiefase van een pup vindt plaats wanneer hij tussen de acht en twaalf weken oud is. Juist in deze periode moet de pup wennen aan de maatschappij. Met alles waarmee hij in zijn latere leven te maken krijgt, moet hij in deze periode op een positieve manier kennismaken. Als jij jouw pup niet kennis laat maken met het verkeer of met de drukte op een markt, dan is de kans groot dat hij hier later angstig op reageert.

Kortom, het zou funest zijn voor de ontwikkeling als je een pup van acht tot twaalf weken oud enkel de tuin laat zien; het gevolg is een onzekere en angstige hond.Ā Bovendien komt het in Nederland zelden voor dat pups doodziek worden, omdat ze niet volledig zijn ingeĆ«nt. De kans op een onzekere en angstige hond door slechte socialisatie is veel groter.Ā Het advies is daarom gewoon met de pup naar buiten te gaan en aan de slag te gaan met socialiseren, maar wel de parken en hondenuitlaatvelden te vermijden, waarvan je weet dat daar veel honden plassen en poepen.

Krijg jij binnenkort een puppy? Of heb jij al een puppy in huis? Neem dan eens een kijkje op deze website. Puppygroep.nl heeft vier puppy boeken geschreven op basis van diepte-interviews en uitgebreide enquĆŖtes met 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten.

 

3.8/5 - (49 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook