hond met speeltje

Ode aan de hond: waarom zijn honden zo leuk?

Er wordt veel geschreven en gepraat over honden. Over hoe ze denken, hoe ze in elkaar zitten, hoe ze zijn ontstaan, hoe we ze het beste kunnen trainen en probleemgevendgedrag kunnen aanpakken etc. Vaak gaat het vooral om de eigenschappen die – in onze ogen – anders of beter zouden kunnen. Hoog tijd om hun leuke en bijzondere kanten te benadrukken.

Wat maakt een hond nou zo leuk? Waarom houden we zo van ze? Terwijl ik dit zit te schrijven, met mijn laptop op schoot op de bank, ligt een van mijn honden aan mijn linkerkant tegen me aan. Aan mijn rechterkant probeert een tweede erbij te klimmen, het liefst gaat ze bovenop de laptop liggen. Even later heeft ze zichzelf opgekruld tegen mijn been aan en ligt ze met haar neusje half op mijn schoot, waardoor ik vrij onhandig zit te typen. En dan denk ik: ja, dit is het. Dat koddige en dat komische maakt dat we zo gek op ze zijn. Dat we ze zo schattig vinden dat we het niet over ons hart kunnen verkrijgen om ze toch maar even van de bank te sturen of om te gaan verzitten.

Verschillende antwoorden
En dat is natuurlijk niet de enige reden! Er zijn zoveel dingen die honden aantrekkelijk maken voor ons. Die maken dat we ze graag aan onze zijde hebben en ons eigenlijk geen leven meer kunnen voorstellen zonder hond(en). Als je aan verschillende hondeneigenaren vraagt wat hen nu zo aanspreekt in een hond en wat honden zo leuk maakt, zal je ongetwijfeld verschillende antwoorden krijgen. Een vragenrondje onder vrienden en kennissen leverde mij bijvoorbeeld de volgende reacties op: vertrouwen, humor, gezelschap, eerlijkheid, plezier, samen dingen ondernemen, ze gaan niet met je in discussie, ze zijn er altijd, onvoorwaardelijke liefde, ritme, vrolijkheid, knuffelen, contact.

Wederzijdse liefde
Hieruit blijkt maar weer hoe verbonden we ons voelen met honden en hoeveel waarde we hechten aan die verbondenheid. Het is heel menselijk te verlangen naar liefde zonder beperkingen of regels. We willen ons geliefd voelen zonder dat we daar tegenprestaties voor hoeven te leveren. En bij honden kan dat. Zij lijken van ons te houden zoals we zijn. Ik zeg hier bewust ‘lijken’ omdat we nooit helemaal zeker kunnen weten wat er zich in hun binnenste afspeelt. Toch denk ik dat we op basis van voortschrijdend wetenschappelijk inzicht en alles wat we ontdekt hebben over de werking van hun brein en de emoties die zij ervaren wel degelijk kunnen spreken over een diepe genegenheid die je ‘liefde’ of ‘houden van’ zou kunnen noemen. Deze unieke, liefdevolle band met onze honden gaat eeuwen terug en heeft zich inmiddels diep verankerd in onze (Westerse) samenleving. Ze worden allang niet meer uitsluitend gebruikt voor de jacht of voor de bewaking; ze hebben zich een plek veroverd in onze huizen en onze harten. De meeste hondenbezitters beschouwen de hond als onderdeel van hun familie, als een onmisbare aanwezigheid die niet meer weg te denken is uit hun leven.

Oordelen niet
Dit ervaar ik op dezelfde manier. Voor mij vormen mijn honden een onuitputtelijke bron van vreugde die ik nooit meer wil missen. Ze zijn er altijd voor me, hoe ik me ook voel. Zelfs op dagen dat ik eigenlijk nergens zin in heb, weten ze me op te fleuren en geven ze me energie. Door lekker met ze naar buiten te gaan of door een uitgebreide knuffelsessie te houden, word ik uiteindelijk toch weer vrolijk. Honden brengen warmte, gezelligheid en vriendschap. En die vriendschap ervaren wij als onvoorwaardelijk. Wat we daarbij erg fijn vinden, is dat ze niet oordelen en dat we helemaal onszelf kunnen zijn. Je hoeft er niet op je paasbest uit te zien of je mooiste glimlach tevoorschijn te toveren, honden nemen je zoals je bent. Dat gevoel vinden we heel prettig want hoewel we er hard genoeg naar zoeken, is het moeilijk om binnen onze menselijke relaties iets vergelijkbaars te vinden.

Doordat we bij onze honden geen masker hoeven te dragen, voelen we ons bij hen op het gemak. Ze bieden ons veiligheid en geborgenheid en we geven hun graag hetzelfde terug, zonder dat dat van ons verlangd of geëist wordt. Je zou kunnen zeggen dat honden het beste in ons naar boven halen; zij brengen onze meest tedere en oprechte gevoelens naar de oppervlakte.

Steun en toeverlaat
Naast vreugde en kameraadschap, brengen honden ook steun en troost. Er zijn heel wat mensen, waaronder ikzelf, die moeilijke tijden beter het hoofd kunnen bieden dankzij hun trouwe viervoeters. Alleen al het aaien van een hond kan bijvoorbeeld je stressniveau verlagen. Het is echter niet uitsluitend hun lijfelijke aanwezigheid die ons door zware periodes heen loodst, ook geestelijk bieden zij de nodige steun. Er zijn vele prachtige anekdotes over honden die hun eigenaren bewust lijken te troosten of niet meer van hun zijde wijken in tijden van ziekte of nood. Door deze aandacht voor onze pijn en ons verdriet voelen wij ons gesterkt en kunnen wij beter omgaan met de stress die we ervaren tijdens die moeilijkste momenten in het leven.

Bijzondere connectie
Je kan met zekerheid stellen dat er sprake is van een heel bijzondere connectie tussen mensen en honden. Honden vullen onze levens aan, zij maken dat we ons weer in contact voelen staan met onze natuur, of liever gezegd: de natuur. Het is een pure liefde, ontdaan van sociale conventies, maskers, onzekerheden of angsten. We hoeven niet bang te zijn dat ze ons in de steek laten of ons bedriegen; bij honden is het meestal letterlijk ‘tot de dood ons scheidt’. Soms hoef je je hond alleen maar aan te kijken om die speciale verbondenheid te voelen. De manier waarop hij terugkijkt, met zijn lieve ogen en zachte blik, zegt alles … zonder woorden. Sommige mensen noemen het een spirituele band, anderen zijn hierin iets meer down to earth. Hoe je het ook wendt of keert, die connectie, dat contact, is er. Ik merk het zelf ook heel sterk bij mijn eigen honden; als ze me met een bepaalde blik aankijken of op andere manieren contact zoeken, hoor ik en voel ik bijna wat ze denken. Ze weten me wat dat betreft elke keer weer te bereiken en te raken, in wat voor stemming ik ook ben. Die diepere verbinding maakt dat honden een unieke plek innemen in ons leven. Geen ander dier leeft op zo’n intense en intieme manier met ons samen; katten komen misschien enigszins in de buurt maar zij zijn over het algemeen toch wat zelfstandiger ingesteld. Veel hondeneigenaren vinden het daarentegen juist fijn dat een hond niet al te onafhankelijk is en wat meer vertrouwt op onze zorg, liefde en aandacht. Het geeft ons het gevoel dat een ander ons nodig heeft, dat we belangrijk zijn.

Komieken
Laten we ook vooral niet vergeten dat honden humor hebben! Honden maken ons aan het lachen en ze lijken dit doorgaans zelfs met opzet te doen. Ze weten vaak precies welke knopjes ze bij ons in moeten drukken om te zorgen dat we in de lach schieten of met ze gaan spelen. Ze kunnen hierbij de gekste fratsen uithalen; ‘hengelen’ met hun pootjes tegen je arm, rondjes gaan rennen, met een speeltje in hun bek naast je gaan zitten terwijl ze je blijven aankijken, zich verstoppen en stiekem om het hoekje kijken of je er al aan komt, zachtjes in je kleding bijten of eraan trekken om aan te geven dat het tijd wordt voor aandacht, je hypnotiseren (sommige honden zijn hier echt héél goed in) of gewoon verschrikkelijk gaan zitten klieren. Ik weet zeker dat andere hondeneigenaren nog veel meer grappige voorbeelden kunnen geven van dergelijk clownesk gedrag. Voor mij geldt dat ik door die heerlijke jolige onbevangenheid, die positiviteit en levenslust, blijf beseffen wat werkelijk belangrijk is in het leven. Mijn honden leren mij te genieten van de kleine dingen, van het moment. Zij leren mij te leven in het ‘hier en nu’.

Dingen ondernemen
En er is nog meer! Bij het beantwoorden van de vraag wat een hond nu zo’n aangenaam gezelschap maakt, zeggen veel mensen dat het zo fijn is dat je allemaal activiteiten met hem kan ondernemen. Of dat nou een fijne wandeling is, een workshop of een bepaalde sport zoals behendigheid. Er zijn wat dat betreft vele dingen die je samen met je hond kan doen en waar jullie samen plezier aan kunnen beleven! Factoren als gezelligheid, het ontmoeten van andere mensen en honden, structuur in je dag en het buiten zijn, spelen hierbij een grote rol. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan samen met je beste en liefste maatje op pad te gaan en allerlei avonturen te beleven?

Gewoon genieten
Dus ja, honden zijn gewoon superleuk, grappig, hartverwarmend, lief, vertederend, knuffelig en gezellig! Je kan je haast niet voorstellen dat er mensen zijn die níet van honden houden … ze weten niet wat ze missen. Gelukkig hoeven wij ons daar verder niet al te druk over te maken. Wij kunnen rustig doorgaan met genieten van alles wat zij ons geven en alles wat hen zo bijzonder maakt. Honden verrijken ons leven op onvoorstelbare wijze; zij zijn onze lichtpuntjes op donkere dagen, onze bron van inspiratie en vreugde, onze leermeesters, onze goudeerlijke kameraden, onze spiegels, onze rust en onze kracht. Ik durf gerust te stellen dat mijn leven heel anders gelopen zou zijn als ik geen honden had gehad, maar ik heb nog geen dag spijt gehad van hun bestaan. Zonder honden was ik waarschijnlijk een ander mens geweest en hoewel dat natuurlijk niet met zekerheid te zeggen is, denk ik dat ik dankzij hen een geduldiger, beter en empathischer mens ben dan mijn ‘potentiële’ ik.

4.5/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook