fbpx
shutterstock_1551657986(1)

Last minute tips voor je hond tijdens Oud & Nieuw

Het vuurwerk van tegenwoordig, de heftigheid van de knallen, is niet meer te vergelijken met dat van bijvoorbeeld 30 jaar geleden. Nog steeds zijn ze er, honden die er niet van verblikken of verblozen, maar de meeste honden vinden het op zijn minst niet fijn. Niet zo raar natuurlijk als je bedenkt dat ze nog veel beter kunnen horen dan wij. Wat moet je nu wel of niet doen? Onze Hond zet het kort voor u op een rij:

Troosten van je hond tijdens oudjaar

Kort en krachtig: het ‘inaaien’ van angst bij je hond is onmogelijk. Honden kunnen wel degelijk gevoelig zijn voor hoe hun eigenaar doet. Daarom is corrigeren (straffen) van een hond die bang is of schrikt ook uit den boze. Straffen kan maken dat je hond zijn angstige gedrag niet meer durft te uiten, maar van binnen voelt hij zich alleen maar ellendiger.

Hoe steun je je hond tijdens oudjaar?

Een hond die onzeker of bang is, heeft vaak wél een grote behoefte aan steun en veiligheid. De juiste steun bied je door in ieder geval zelf zo normaal en relaxt mogelijk te doen. Er voor hem zijn als hij je nodig heeft, is echt belangrijk. Kijk goed naar waar hij behoefte aan heeft: kan je hem nog afleiden, met lekkers of iets leuks? Doe dat dan. Doe juist de dingen samen waar hij blij van wordt of waar hij van ontspant. Een extra lekkere kauwkluif of gevulde Kong kan, ter afwisseling, ook helpen.

Angstige honden tijdens oudjaar

Sommige honden zitten er vanaf november, vanaf de allereerste knal in de verte, al volledig doorheen. Voor een hond die zo extreem angstig is dat hij totaal niet meer aanspreekbaar is, bibberend in een hoek zit of alleen maar wil vluchten, kun je niet veel meer doen dan voor (ruim op tijd) de juiste medicatie halen bij de dierenarts, en er voor hem zijn. Zorg dat hij veilig is, niet kan vluchten, en een rustige plek in huis heeft – zo veel mogelijk zonder geluiden en beeld van buitenaf. (Dus bijvoorbeeld in zijn bench, met dekens afgedekt, of op een andere donkere rustige plek.) En begin volgend jaar met een goede gedragstherapie met behulp van dierenarts en gedragstherapeut al vroeg in het jaar – dus niet pas in december, maar in september al.

Hoe laat je je hond het beste uit tijdens oudjaar?

Laat je hond om 21.00 uur of eerder nog heel even uit, maar lijn hem heel goed aan vóórdat je de deur open doet! Eventueel met één lijn aan zijn halsband en eentje aan zijn tuig. Ook honden die onverstoorbaar lijken, kunnen toch ineens heftig schrikken als er dichtbij ineens wordt geknald. Sommige honden hebben zelfs de neiging om iets wat in hun buurt wordt weggegooid te apporteren. Voorkom ellende door goed aangelijnd te houden. In de maand december raken erg veel honden vermist.

Doe op oudejaarsavond de gordijnen dicht en zet de tv of de radio harder zodat de geluiden niet of nauwelijks binnenkomen. Zorg dat je er bent voor je huisdier. Laat ‘m nooit alleen! Voorkom dat hij in paniek uit huis of de tuin kan ontsnappen.

Medicatie bij honden tijdens oudjaar

Wanneer je al weet dat je hond gevoelig is voor geluiden etc. zorg dan dat je in overleg met de dierenarts al 2 zeker weken van tevoren goed voorbereid bent en eventuele medicatie al in huis hebt. Sommige medicatie heeft een inwerktijd nodig van enkele dagen of weken.

Geef nooit Vetranquil! Helaas werd dit middel lange tijd voorgeschreven tegen vuurwerkangst en is het nog steeds verkrijgbaar. Vetranquil verslapt de spieren, maar versterkt de angst. Je hond wordt dus angstiger en angstiger maar kan niet bewegen! Het werkt dus juist trauma in de hand.

Tegenwoordig zijn er een aantal goed werkende, voor honden geregistreerde middelen via de dierenarts verkrijgbaar zoals Sileo®, Pexion® en Multipam®. Vraag aan de dierenarts wat voor jouw hond het beste is, maar wacht dus niet tot 30 december.

Voor de rest is het een en ander aan supplementen en hulpmiddelen via internet vinden. Informeer u van te voren goed op de werking, inwerktijd en wijze van toedienen. Niet ieder middel is even geschikt voor iedere hond, en/of niet last minute pas in te zetten. Bij twijfel: raadpleeg uw dierenarts en/of een erkende hondengedragstherapeut.

Wij wensen jullie allemaal een gezellige en relaxte oudejaarsviering!

 

 

 

 

 

5/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook