shutterstock_1255679797(1)

Last minute tips voor de feestdagen

Om te zorgen dat de feestdagen ook voor de hond een feestje zijn en blijven, hebben we nog wat tips voor u op een rijtje gezet. We hebben de zin van de onzin voor u gescheiden.

Gevaren rondom (kerst)eten bij honden:

  • Chocolade. U kent ze wel, er zijn altijd mensen die zeggen: ‘mijn hond at hééél vaak chocola en hij is er 13 mee geworden’. Dan denken wij: gelukkig voor hem was het dan waarschijnlijk geen heel dure pure chocolade. Feit is dat cacao zeer giftig is voor honden. Waarschijnlijk valt een dog van 60 kilo niet gelijk om van een chocolaatje, maar voor een Chihuahua kan heel weinig cacao al fataal zijn. Des des te hoger het cacao-gehalte, des te giftiger. De gifstoffen stapelen zich op in de hond, dus iedere keer ‘maar 1’ chocolaatje kan de hond op de langere termijn alsnog fataal worden.
  • Rozijnen (en druiven) uit bijvoorbeeld de oliebollen, cake of de stol. Ook hier geldt: des te meer ze ervan binnenkrijgen, des te groter is de kans op onherstelbare (nier)schade.
  • Avocado – die vrucht uit het lekkere garnalen-voorafje bij het kerstdiner. Juist de pit en schil van de avocado zijn zeer giftig.
  • Aspartaam en xilitol, u weet wel, die suikervervangende zoetstoffen. Een kleine hoeveelheid hiervan, in kauwgum of bijvoorbeeld een ontbijtkoek (zero), kan al fataal zijn.
  • (kerst)Tafelrestjes geven? Natuurlijk deden we vroeger niet anders, en nog steeds zijn er honden die er heerlijk van smullen, en er prima oud op worden. Toch is veel van onze huidige maaltijd voor de hond minder geschikt, ziekmakend of zelfs giftig. Denk aan rauwe aardappel, rauw varkensvlees, pitten van fruit, walnoten, champions, ui, prei, sauzen en sterke kruiden etc.

Gevaren rondom kerstversieringen bij honden:

  • De kerstboom: naalden, het water wat onderin de bak van de boom staat: voorkom dat ze ervan eten of drinken, het kan de hond ziek maken.
  • Maretakken, kersthulst, kerstster, het zijn allemaal planten(delen) die we rondom kerst ineens in huis hebben. Ze zijn voor de hond (matig) giftig en kunnen braken en diarree veroorzaken.

 

En niet onbelangrijk: antivries. Nog even snel de auto winterklaar maken? Denk erom dat de hond nooit bij de antivries kan. Op de een of andere manier heeft dit zoete goedje een enorme aantrekkingskracht op honden, maar het is zeer giftig!

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook