shutterstock_1409644025

Laat je zien!

In de deprimerende herfst- en winterdagen ontkom je er bijna niet aan. De ochtend-, late middag- en avondwandelingen vinden meestal in de schemer of in het aardedonker plaats. Om veilig onderweg te zijn, zorg je ervoor dat jij en je hond goed opvallen voor andere verkeersdeelnemers.

Veel hondenbezitters zijn zich er ternauwernood van bewust hoe slecht waarneembaar je in de verraderlijke mist, schemer of in het pikkeduister bent.

De automobilisten onder hen weten uit ervaring hoe: onverlichte fietsen en fietsers ineens voor je opdoemen, je verblindt kunt worden door de schitterende koplampen van een tegenligger en de laaghangende zon en zo simpelweg iemand over het hoofd kunt zien. Hoe moeilijk zichtbaar personen en honden op de stoeprand, bij het oversteken of zijdelings van de weg zijn. Tijdig een situatie kunnen inschatten en bijtijds remmen is van levensbelang. Als de wandelaar in kwestie daarbij donker gekleed is en vergezeld wordt van een bruine, zwarte of grijze hond vallen ze helemaal niet op, of te laat. Kunnen anticiperen op zo een situatie is beter dan een abrupte rem- of uitwijkmanoeuvre.

Zorg daarom dat je altijd in de schijnwerpers staat door lichte of felle kleuren te dragen. Waarom uitgerekend de wintergarderobe uit een summier sober, gedekt kleurenpalet bestaat van hoofdzakelijk zwart en bruin en afhankelijk van de mode uit marineblauw, wijnrood of donkergroen blijft gissen. Bij een pantalon kan je je daar nog wat bij voorstellen: opspattende modder op de broekspijpen is geen gezicht. Maar wat voor voordelen biedt een donkere jas?

Schaf daarom een lichte of felgekleurde (reflecterende) wandeloutfit aan. Of voorzie je donkere mantel op de mouwen en voor- en rugpand van reflectoren.

Voor honden bestaat er een breed assortiment aan lichtgevende halsbanden, lijnen, tuigjes en harnassen, en bandana’s. Hetzij met reflecterende onderdelen of voorzien van flakkerende en flikkerende lampjes. Oké, je hond loopt er misschien bij als een wandelende kerstboom, maar zo wordt hij tenminste opgemerkt. Ledlampjes voor aan de halsband met een bewegings- en schemersensor schakelen automatisch aan en uit en hebben een langere levensduur dan die op reguliere batterijen. Let bij de aankoop op het verschil in zichtbaarheid van verlichtingsattributen bij de kortharige en de langharige vacht.

Voor jezelf is het eveneens handig om te weten waar de loslopende hond zich bevindt. Naast een veiligheidshangertje kun je de loslopende hond daarnaast een belletje omdoen. Van alle opvallende voorwerpen wordt het veiligheidsvest door automobilisten het meest herkend als: Oppassen, hier zit een levend wezen in! Het reflectievestje dankt zijn bekendheid aan de sport, de bouw en uit het verplichte autopechpakket.

Tekst: Cela den Biesen

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook