Kind en hond

Kinderen en honden

Als kinderen iets ten nadele van de hond zeggen, hebben ouders/hondeneigenaren daar vaak moeite mee. ‘Je zal het er wel zelf naar gemaakt hebben’, of: ‘Hij bedoelt het niet zo’, ligt al snel op onze lippen. Is dat ook zo? In ieder geval is het belangrijk voor kind én hond om deze signalen serieus te nemen. 

We zitten aan tafel bij Kiki en Joke, ik ben te gast in hun B&B. Dit maak ik vaak mee; een kind maakt iets mee met de eigen hond waar het kind van schrikt, verbaasd over is of niet begrijpt. Wanneer kinderen dat delen met hun ouders en iets ten nadele zeggen over de hond, hoor ik ouders regelmatig zeggen: ‘Ja maar, onze hond bedoelt dat niet zo’; ‘Jij doet toch ook wel eens iets wat niet mag’; ‘Je bent toch niet bang voor hem?’. Met deze opmerkingen brengen we het kind eigenlijk tot zwijgen. Dat is niet onze bedoeling, maar we doen het wel vaak. We doen dit omdat:

• Het niet leuk is om te horen dat je hond iets deed waarvan een kind is geschrokken. We bedekken het gedrag vervolgens graag met de mantel der liefde.

• Veel mensen zijn reactief en niet preventief. Dat betekent dat we vaak pas handelen wanneer een hond heeft gebeten én niet handelen bij de eerste signalen.

• Maar bovenal bestaat er onder veel eigenaren zelf een taboe om te bespreken dat hun hond niet altijd goed is met kinderen. Veel hondeneigenaren zwijgen hier zelf over en zetten dat door in het contact met kinderen.

Maar wat zijn de gevolgen als we een kind proberen het zwijgen op te leggen? 
Wat kan er gebeuren wanneer Kiki zou besluiten om in de toekomst dan maar haar mond te houden? Laten we hier eens bij stil staan . Kiki deelt met haar moeder het signaal dat Balou soms naar haar gromt wanneer ze alleen thuiskomt. Kiki krijgt daarop van haar moeder indirect de boodschap dat ze de signalen van Balou niet zo serieus hoeft te nemen. En wat kan er naar verloop van tijd gebeuren wanneer Kiki het grommen ook niet serieus neemt? Juist, de kans op een bijtincident neemt toe. Dus het is heel belangrijk dat Kiki serieus wordt genomen zodat zij Balou ook serieus neemt in zijn signalen.

Tekst: Cindy van Dorst van Dierbareontmoetingen.nl

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/2. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook