Aggressive,Dog,Is,Barking.,Young,Man,With,Angry,Black,Dog

Experts voorspellen toename in bijtincidenten deze zomer


Het aantal huisdierbaasjes is enorm gestegen tijdens de coronamaanden: bijna één op de tien Nederlanders schafte een huisdier aan. Thuiswerken is de norm en tijd voor de nieuwe pup was er voldoende. Maar een puppycursus volgen? Dat ging door de coronamaatregelen amper. Niet iedereen is ervaren genoeg om een pup goed op te voeden. Experts van brancheorganisaties Dibevo en SPDD vrezen daarom voor een toename in het aantal bijtincidenten. Maar wie draait op voor de dierenartskosten? En wie is er aansprakelijk als jouw hond een andere hond bijt of andersom? Pricewise zocht het uit.

Bijtincidenten voornaamste angst

Door de versoepelingen rondom de coronamaatregelen verwachten experts, zoals hondentrainers en brancheorganisaties een grote toename in het aantal bijtincidenten. Doordat honden vaak minder goed zijn gesocialiseerd, is de kans dat zij andere honden (of mensen) bijten groter. Een stijging in het aantal dierenartsbezoeken is daarom te verwachten. Henk van Houwelingen van brancheorganisatie Dibevo, zegt hierover het volgende: “Wij hebben gezien dat hondenscholen ten tijde van de lockdown werden gesloten en dat training slechts zeer beperkt mogelijk was. Dat leidde ertoe dat veel pups in de belangrijke inprentingsfase geen training kregen, evenals de eigenaar die voor het eerst een hond heeft. Hierdoor zijn er meer honden die niet goed luisteren, met als mogelijk gevolg meer bijtincidenten.” Ook hondentrainster Giulia van hondenschool de Gabber ziet een dergelijke ontwikkeling: “Er zijn veel eigenaren die met hun hond naar een cursus gaan, maar er zijn er ook genoeg die dat niet doen. Het kan bijna niet missen dat door de grote toename van het aantal honden en door onwetendheid van nieuwe eigenaren die niet naar een cursus gaan, er meer bijtincidenten zullen zijn.”

Baasjes weten door het ontbreken van de cursus bijvoorbeeld niet wat zij moeten doen om het bijtgedrag van de hond te stoppen, met in het ergste geval blijvend letsel bij een persoon of andere hond als gevolg. De hond die het letsel veroorzaakte krijgt vaak de schuld, terwijl dit vaak voorkomen had kunnen worden. Dit heeft de nodige gevolgen, zoals uithuisplaatsing of euthanasie. Brancheorganisatie voor diergedragsdeskundigen SPPD zegt hierover het volgende: “Door de explosieve toename van de hondenpopulatie in de coronaperiode, de socialisatie die veel honden hierdoor niet óf onvoldoende hebben meegemaakt en de aanschaf van honden via de broodfokkanalen, is er op dit moment een tsunami aan ernstige gedragsproblemen bij honden.”

“Op dit moment krijgt de SPPD geluiden van leden dat ze noodgedwongen werken met een wachtlijst omdat het aanbod van honden met probleemgedrag groter is dan men aankan. Zo heeft Stichting Alert recent een hond opgenomen die een kind dusdanig had gebeten dat het echt onverantwoord was de hond in het gezin te laten. Het gezin had diverse gedragstherapeuten benaderd, maar deze hadden een wachtlijst,” aldus de SPPD.  De SPPD handhaaft dit probleem door de opzet van crisisinterventie: een team van ervaren- en gediplomeerde hondengedragsdeskundigen staat klaar voor noodhulp in het geval van (bijna) bijtincidenten.

Gevolgen van een bijtincident

De gebeten hond wordt na een bijtincident vaak naar de dierenarts gebracht. Afhankelijk van de situatie kunnen de dierenartskosten op het baasje van de bijtende hond verhaald worden. Het baasje van de bijtende hond is namelijk wettelijk aansprakelijk. Wanneer de hond zelf verongelukt, bijvoorbeeld door een nare val, moeten dierenartskosten vaak uit eigen zak betaald worden, tenzij het baasje van de hond een hondenverzekering heeft afgesloten. Met een hondenverzekering worden hoge dierenartskosten vermeden. Bij een ongeval met een hond worden het consult, een groot deel van de medicijnen en de operatie grotendeels vergoed door de hondenverzekering. Betreft het slachtoffer met letsel een persoon? Dan dekt de zorgverzekering de (eventuele) zorgkosten.

Baasje is te allen tijde aansprakelijk

Een ongeluk met een huisdier is al erg genoeg, laat staan de financiële last die erbij komt kijken. “De eigenaar is verantwoordelijk voor de schade die zijn of haar hond aanricht. Het is dus geen overbodige luxe om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten,” zegt Dibevo.

Nalatigheid of een ongeval met de hond door eigen schuld wordt meestal niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Check daarom goed de voorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering als je een hond in huis neemt. De schuld ligt bijvoorbeeld bij het baasje wanneer zijn of haar loslopende hond een incident veroorzaakt in een gebied waar honden aangelijnd moeten zijn. Eventuele schade- of letselkosten moeten dan door het baasje zelf worden vergoed.

Bron: Pricewise.nl – Experts voorspellen toename in bijtincidenten deze zomer

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook