OH4_Combisp_Eva-de-Schepper-met-Mill

Combisport, work-out voor twee!

Een vierkamp voor hond én handler, zo zou Combisport gezien kunnen worden. Samenwerking, snelheid en behendigheid zijn pijlers waarop deze sport gebouwd is. Daarnaast is het een van de weinige sporten waar bijna eenzelfde presentatie van de handler wordt verwacht als van de hond.

Combisport vindt zijn oorsprong in de Breitensport (breedtesport), die uit Duitslang komt. Combisport is in 2007 opgericht en vanuit de Federatie Hondensport Nederland aangeboden. Er zijn meerdere wedstrijden in een jaar, verspreid over Nederland (FHN). Combisport bestaat uit 4 onderdelen: Gehoorzaamheid, Combi Jump, Combi Speed en de Stormbaan. Het is voor velen een ideale sport, omdat het gehoorzaamheid en Agility combineert. Daarnaast scheelt het een duur abonnement op de sportschool!

Sportieve honden én geleiders!

Om deze sport te beoefenen moet iemand sportief aangelegd zijn. Het leuke aan Combisport is dat je samen met je hond de wedstrijd loopt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Agility waarbij je een goed getrainde hond vaak alleen goed moet kunnen sturen, de handler hoeft zich hiervoor niet overdreven in te spannen.

Bij de Jump, Speed en Stormbaan is het van belang dat de handler en zijn hond niet verder dan 1 meter van elkaar verwijderd zijn. In deze sport kan een supersnelle hond dus juist een nadeel zijn wanneer je het als handler niet bij kan benen. De laatste die over de finish komt zet de tijd neer. Het is dus de kunst om de hond zo snel en foutloos mogelijk overal doorheen te loodsen, terwijl de handler snelvoetig mee rent. Niet echt een sport voor een ‘couchpotato’ dus!

De onderdelen:

Gehoorzaamheid

De gehoorzaamheid is gebaseerd op het G&G-programma van de FHN en bestaat uit de oefening volg, volg en blijf, af/zit/sta op afstand, hierkomen en een apport. Het parcours dat gelopen moet worden, wordt door de jury tijdens de oefening opgelezen. In totaal kan er 100 punten verdiend worden binnen dit onderdeel. In tegenstelling tot de andere onderdelen, gaat er van het totaal aantal punten geen tijdcorrectie af. Op dit onderdeel kan er dus gescoord worden!

Combi Jump

De Combi Jump bestaat uit vier horden in één rechte lijn. Deze horden dienen door zowel handler als hond genomen te worden. Alleen mensen boven de 60 jaar kunnen een ontheffing krijgen voor het mee springen. Het parcours dient twee keer gelopen te worden. De hoogte van de sprong is afhankelijk van de klasse, maar ook van de hoogte van de hond. Hier loont het dus voor de handler om een kleiner hondje te hebben, dat scheelt een hoge sprong.

Combi Speed

Bij de Combi Speed is het zaak om zo snel mogelijk samen met hond door de acht poortjes te slalommen. Deze poortjes zijn 1 meter breed en zowel handler als hond moeten daar dus doorheen. Ook dit onderdeel wordt twee keer gelopen.

Stormbaan

De Stormbaan bestaat uit een rechte lijn van in totaal acht toestellen. De volgende hindernissen worden op een afstand van 70 meter uitgezet: schutting, tunnel, kattenloop, bandsprong, breedtesprong en drie hoogtesprongen. De volgorde van de toestellen kan wisselen. Ook voor dit onderdeel geldt dat de hond niet verder dan 1 meter van de handler vandaan mag zijn en dat hij in totaal 2 keer gelopen wordt. Doordat de toestellen in een rechte lijn staan, is het voor de hond extra moeilijk om zich in snelheid in te houden. Een extra uitdaging dus!

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op: Federatie Hondensport Nederland (www.fhn.nl)

Tekst: Anne Dame | Foto: Peter Hoek

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook