Francisca-115

Naar de osteopaat met je hond

Loopt uw hond kreupel, is hij stijf bij het opstaan, reageert hij gevoelig als u hem aait of kan hij niet meer goed op de bank of in de auto springen? Dan is het een goed idee om met uw hond naar een osteopaat te gaan. Vaak is één behandeling al voldoende bij dit soort problemen. In dit artikel leest u wat osteopathie inhoudt en wat een osteopaat doet.

Waarom osteopathie voor uw hond?

Een osteopaat is de behandelaar bij uitstek om naar toe te gaan bij een breed scala aan klachten bij uw hond. Denk hierbij aan:
 • Kreupel/mank lopen
 • Gevoelig of pijnlijk reageren bij het aaien
 • Niet meer in de auto kunnen springen
 • Stijf bij het opstaan
 • Sneller vermoeid raken
 • Problemen met loopsheid of schijnzwangerschap

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat kijkt vooral naar de wervelkolom, maar ook naar de rest van het lijf zoals de ledematen en de organen. Osteopathie is een holistische geneeswijze. Dit betekent dat  naar het lichaam als geheel wordt gekeken. Midden in Nederland, in Voorthuizen, is de praktijk Paard en Hond in Balans van Francisca de Kwant gevestigd. Francisca is doctorandus in de diergeneeskunde en afgestudeerd ICREO osteopaat. De Kwant: “Als osteopaat pak ik niet het probleem an sich aan, maar ik behandel de oorzaak van het probleem.”

“Osteopathie is de oorzaak van het probleem vinden en opheffen”

In de wervelkolom zit het ruggenmerg, dat  de verbinding vormt tussen de hersenen en de rest van het lijf. Elke wervel van de wervelkolom vormt gewrichtjes met de wervels ervoor en erachter. Tussen de wervels treden zenuwen uit het ruggenmerg om het lichaam aan te sturen. Als er een blokkade optreedt in één of meerdere van deze gewrichtjes tussen de wervels, dan volgt er een aantal symptomen zoals:
 • Verhoogde spierspanning
 • Het ontstaan van een triggerpoint
 • Minder beweeglijkheid van het geblokkeerde gewrichtje
 • Minder doorbloeding (niet alleen bij de blokkade, maar ook verder richting het lijf neemt de doorbloeding af)
 • Pijn
Dit kan allerlei gevolgen hebben voor het functioneren van uw hond.

Vaak is één behandeling al voldoende

De Kwant “Ik  spoor deze blokkades op door te voelen en door de beweeglijkheid te testen. Met zachte manuele technieken hef ik de blokkades op. Hierdoor kan de hond weer vrij bewegen, nemen de pijn en de spierspanning af èn kan de doorbloeding normaliseren.” Vaak is één behandeling voldoende, een enkele keer is een vervolgbehandeling nodig. Een behandeling gebeurt zonder dwang en in alle rust. Voorkomen is beter dan genezen. Het is aan te raden om jaarlijks preventief met uw hond naar de osteopaat te gaan. Eventueel aanwezige blokkades kunnen dan verholpen worden, voordat er ergere problemen kunnen ontstaan.  

De praktijk van Francisca de Kwant “Paard en Hond in Balans” is gevestigd in het midden van het land in Voorthuizen. Francisca is doctorandus in de diergeneeskunde en afgestudeerd ICREO osteopaat. Ze is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Dier Osteopathie (NVDO). Francisca behandelt naast honden ook paarden.

Voor meer informatie over osteopathie, de praktijk of voor het plannen van een behandeling bij Francisca kunt u kijken op www.paardenhondinbalans.nl of mailen naar paardenhondinbalans@gmail.com

4.3/5 - (3 stemmen)

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook