Illness puppy with intravenous anything on the operating table in a veterinary clinic

Malafide puppyhandel kan gevaarlijke ziekten terughalen naar Nederland

“Al op de terugweg begon Buddy te braken”

Jaarlijks worden in ons land zo’n 150.000 hondjes verkocht, maar sinds corona is de vraag explosief gestegen. De Dierenbescherming waarschuwt voor malafide handelaren die daar slim op inspelen. Ze fokken en importeren op grote schaal honden om aan de vraag te voldoen. Dat ze daarbij achteloze kopers met leugens en valse paspoorten misleiden, kan desastreuze gevolgen hebben. Het overkwam Lily, die met een doodzieke pup thuiskwam.

Hondjes die worden verhandeld zijn veelal afkomstig uit Oost-Europa, waar fokteven zo veel mogelijk jongen op de wereld moeten zetten. De pups worden op bestelling naar ons land gebracht. Vaak veel te jong, zonder vaccinaties. Het risico bestaat dat gevaarlijke ziekten zoals rabiës in ons land gaan opduiken. Ook Lily en haar man kochten een pup van een handelaar: “Op Marktplaats kwamen we een Bernard Senner tegen. We mochten hem bij mensen thuis ophalen. Toen dat huis een grote schuur bleek te zijn, wisten we dat er iets niet klopte. Maar het zag er netjes uit en de ruimte was schoon. We waren op slag verliefd toen we het hondje zagen en we schoven onze twijfels opzij. Maar al op de terugweg ging het mis. Buddy braakte en had dunne ontlasting. In zijn paspoort stond dat hij uit Hongarije kwam, dat had niemand ons verteld. Toen hij na drie dagen bloed begon op te hoesten, was de maat vol. Bij de dierenarts bleek dat hij Parvo had, een vaak dodelijke hondenziekte. Ook was Buddy jonger dan in zijn paspoort stond. Zes weken, hooguit. Met een bloedtransfusie en veel geluk kwam hij er bovenop. De handelaar waar hij vandaan komt, biedt nog steeds pups aan op Marktplaats, vaak wel tien rassen tegelijk. Dat hij niet is gepakt, steekt enorm, maar omwille van onze veiligheid en die van de kinderen spannen we geen rechtszaak aan. Toch wil ik mensen wél waarschuwen, ik dacht ook dat dit me nooit zou overkomen.”

De belangrijkste ziekten waarvoor geadviseerd wordt alle honden in Nederland te vaccineren (of titeren):

PARVO

Symptomen: koorts, waterdunne bloederige diarree, braken, uitdroging en de dood.

HONDENZIEKTE

Symptomen: hoesten, neusuitvloeiing, maagdarmklachten, zenuwverschijnselen en de dood.

HEPATITIS of HCC (leverziekte)

Symptomen; koorts, vergrote lymfeklieren bij de kaak, maagdarmklachten, bloedingen en de dood.

ZIEKTE VAN WEIL (leptospirose)

Symptomen: geen eetlust, braken, diarree, geelzucht, nierfalen en de dood.

Wil jij je hond beschermen tegen deze verschrikkelijke ziekten. Voor meer informatie over het vaccineren van uw huisdier kijkt u op de website. Klik hier >>

Deel bericht

Bekijk ook