teek

Teek bij je hond…. Wat moet je doen?

Ineens zie je ‘m: een teek in de vacht van je hond… Wat moet je nu doen? Uit de vele reacties op onze Facebookpost over dit onderwerp, blijkt dat er maar heel weinig hondenliefhebbers zijn die een teek een liefdevol tehuis willen geven. Benieuwd wat je wél moet doen? Wil je weten wat je het beste kunt doen met een versgeplukte teek? Lees dan zeker even verder.

Tekenbeet hond herkennen

Een teek is een spinachtig beestje dat zich volzuigt met bloed. Je herkent een teek als een bruin, rond bultje boven het huidoppervlak. Een teek kan piepklein zijn, zo groot als een zandkorrel, maar als hij zich heeft volgezogen met bloed, kan hij bijna zo groot als een pinda worden. Teken gaan bij honden vaak in de ‘oksels’ zitten of op de kop (bek, lippen, oren). Check ook de voeten en dan met name het gebied tussen de tenen.

Teek verwijderen hond

Eerst moet die vervelende teek weg. Maar hoe pak je het aan? Het is veruit het handigst om de teek met een pincet of tekentang te verwijderen, maar eventueel kan het ook gewoon met je vingers. Pak de teek nooit bij zijn lichaam, dan bestaat de kans dat je hem als het ware leegknijpt in je hond. Als je de teek met de hand verwijdert, pak je hem precies tussen je huid en het kopje, met je vingernagels of vingertoppen. Trek hem voorzichtig uit de huid, eventueel door hem een beetje te draaien tijdens het trekken. Het is niet nodig om het wondje te ontsmetten. Soms breekt de teek af en blijft het kopje in de huid zitten. Dat is geen ramp: het zweert er vanzelf uit.

Mag je een teek door het toilet spoelen?

Door het toilet spoelen kan, maar dan schijnt de kans te bestaan dat de teek dit overleeft, naar verluidt zijn teken taaie rakkers. En stel dat-ie het voor elkaar krijgt om weer terug de pot uit te klimmen, en dat jij daar dan net je behoefte zit te doen? Pletten kan ook, maar dat moet je wél even durven, zeker ook omdat de teek ziekteverwekkers kan verspreiden als ie uit elkaar ploft. Een combinatie van pletten (in een flinke laag toiletpapier) en vervolgens doorspoelen zou de klus moeten kunnen klaren, maar een fijne klus is dat zeker niet.
Veel hondenliefhebbers verbranden een teek, of gooien hem in een badje met chloor of zeepsop. Kokend water kan ook. Een goede tip is om de teek vast te plakken in een stukje plakband, waarna hij de prullenbak in gaat. Dan gaat-ie vanzelf dood en hoef je niets te verbranden, pletten, ploppen of te vrezen.

Kan je hond ziek worden van een tekenbeet?

Niet alleen mensen kunnen ziek worden van een tekenbeet, ook honden kunnen zich onwel voelen. Teken kunnen namelijk verschillende ziektes overdragen (waarvan de bekendste wel de ziekte van Lyme is). Als je hond na de tekenbeet een van deze symptomen heeft, neem dan contact op.

Waar let je op na een tekenbeet bij je hond?

– Je hond is traag
– Je hond heeft koorts
– Het huisdier heeft pijn
– Je hond is stijver of kreupel
– Je hond heeft geen (of weinig) eetlust

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook