shutterstock_418038691

Puppy Enquête 2022: dit leerden we over coronapups

Dankzij COVID-19 ontstonden er allerlei nieuwe woorden, en één daarvan was coronahond of coronapuppy. Want dankzij lockdowns en avondklokken, kwamen steeds meer mensen erachter dat ze wel een trouwe viervoeter in huis konden gebruiken. Hoe gaat het met de puppy’s uit coronatijd? Puppygroep.nl vroeg hondeneigenaren die in 2020, 2021 en 2022 een puppy kochten een enquête in te vullen, dit zijn de opmerkelijkste resultaten!

Pup kopen tijdens lockdown

In 2021 en 2022 vlogen de puppy’s over de toonbank. En dat had gevolgen. Niet alleen kregen sommige mensen puppyspijt (maar daarover later meer), ook werden pups flink duurder.

Wat kost een puppy? Prijzen in 2020, 2021 en 2022?

In 2021 en 2022 was er een sterke afname in puppy’s onder de € 500 vergeleken met 2020. Wat verder opvalt:
– Er werden dubbel zoveel puppy’s verkocht tussen € 2.001 en € 2.500
– In 2021 en 2020 betaalden mensen regelmatig meer dan € 3.000 voor een pup. In 2020 ging er geen pup boven dat bedrag weg. Pups werden dus duidelijk duurder door de toegenomen puppy-vraag.
– Er ontstond vanaf 2021 een nieuwe prijsklasse, blijkt uit de enquête. In 2020 betaalde nog niemand meer dan € 3.000, dat veranderde de jaren erop.

Meer of minder pups kopen tijdens corona?

Je zou verwachten dat deze prijsstijging ook zorgt voor minder impulsief aangekochte puppy’s. Was dat ook zo? “Betrouwbare fokkers kunnen eenvoudigweg niet tegen de vraag opfokken”, schreef NU.nl over de puppyhype in 2021. Door de sterke groei in vraag kregen broodfokkers meer kans.

Hoe impulsief werden puppies gekocht in coronatijd?

Coronapuppy’s werden helaas vaak impulsief gekocht. De hogere prijzen, konden dat niet voorkomen. In 2022 was er een plotselinge stijging van mensen voor wie het aanschafproces minder dan een maand duurde. De grootste groep hondeneigenaren deed hier nog steeds langer dan een jaar over.

Top 10 populairste hondenrassen in coronatijd

1. Kruising (*)
2. Labrador
3. Golden Retriever
4. Labradoodle (en andere populaire poedelkruisingen)
5. Teckel
6. Jack Russell Terrier
7. Friese Stabij
8. Border Collie
9. Beagle
10. Shih Tzu
*Exclusief de Labradoodle en andere populaire poedelkruisingen. 62 procent van de respondenten kocht een hond zonder stamboom.

Welke puppy past bij mij?

Nieuwsgierig welke puppy bij jou past? Abonneer je op ons tijdschrift!

Maakt een pup gelukkiger?

Ja, maar liefst 80 procent van de mensen is gelukkiger na de komst van hun puppy! We vroegen ook waarom, dit zijn de mooiste quotes:
– “Een pup haalt je uit je luie zetel en zet je aan om elke dag op een fijne manier in beweging te komen en buiten te zijn.”
– “Onze dochter had tot zijn komst een enorme hondenangst. Maar door Billie durft ze nu zelfs de grootste honden te aaien.”
– “Al voel je je nog zo slecht of verdrietig, als je je pup ziet of hoort dan word je vanzelf blij.”

Waarom hadden mensen puppyspijt?

Een van de reacties was: “Natuurlijk zijn er veel leuke momenten, maar opvoeden is een dagtaak”. Niet iedereen was dus tevreden met de coronapup, 1 procent bleek helaas niet blij met de aanschaf van dit huisdier. Hondeneigenaren hadden last van de puppy blues. Waarom? De puppy was erg bijterig, en het zorgde voor veel meer huishoudelijk werk.

Pup uit het asiel (herplaatsingshond)

Onze tip: verdiep je in het ras en de opvoeding. En bereid zowel je huis als gezin goed voor op de komst van een puppy. Mocht je geen pup willen dan is een herplaatsingshond misschien iets voor je. Een grotere hond heeft al een duidelijk karakter en daardoor wordt het kiezen van een geschikt maatje een stuk eenvoudiger.

Meer weten over pups socialiseren?

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over het socialiseren van pups (ook in coronatijd), lees dan zeker even dit artikel. In dit artikel lees je ook meer over coronapups.

4/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook