anetsjka bublik © Jan Hunin

Oekraïense Anja redt honden uit bezet gebied

Het zijn beelden waar je als dierenliefhebber rillingen van krijgt: Zoeken naar achtergebleven huisdieren en de gedeeltelijke hereniging met doodsbange dieren. En ook: het moeten accepteren dat niet alle huisdieren gevonden zijn. De 35-jarige Anja hoopte vier honden en vier katten, niet allemaal van haar, te vinden met deze actie.

De ‘wat als ons dit zou overkomen’ is voor Anja uit Oekraïne haar realiteit geworden, toen zij haar huis moest ontvluchtten nadat de Russen kwamen om hun dorp te bezetten tijdens Poetin’s oorlog. In een videorapportage loopt de kijker mee met de zoektocht en de hereniging, waar Anja, met gevaar voor eigen leven, de honden Boeblik en Dima terugvindt, schuilend achter het puin.

Het maakt onherroepelijk emoties los: de blijdschap dat Anja (een paar van) de dieren terugvindt, maar ook de angst en het verdriet dat we ons kunnen inbeelden waarin de gescheiden huisdieren en hun baasje in de tussentijd hebben moeten verkeren.

Lees hier het artikel en bekijk de beelden. Om het hele artikel te lezen en de videorapportage te zien die Jan Hunin voor het AD maakte, heb je een premium-account nodig. 

 

Beeld: Jan Hunin, AD.

4.7/5 - (3 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook