Loslopen

Loslopende hondeneigenaren vormen een probleem in losloopgebieden

Ruim 1600 hondeneigenaren hebben gereageerd op een poll over losloopgebieden. Is een losloopgebied voor mens en hond een vloek of een zegen? De reacties liegen er niet om. Het zijn niet de honden, maar juist de mensen die een bezoek aan een losloopgebied voor de ander kunnen verpesten.

Uitslag van de poll
Gelukkig heeft de meerderheid positieve ervaringen: 61% van de hondeneigenaren gaat met plezier naar een losloopgebied. Echter aangezien het doel van een losloopgebied is dat je er quality time met je hond kunt doorbrengen, valt het vooral op dat maar liefst 36% van de respondenten negatief is. Sommigen hebben zelfs dermate slechte ervaringen dat ze losloopgebieden vermijden. 

Loslopende hondeneigenaren
Voor de hand liggend is om te denken dat de honden de oorzaak zijn van de negatieve ervaringen, maar uit de reacties blijkt dat men zich vooral ergert aan het gedrag van andere mensen: loslopende hondeneigenaren die geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van hun hond. 

Niet alleen de hond loopt los in een losloopgebied, maar óók de eigenaar. Hij zit niet meer aan zijn hond vast en heeft daardoor meer vrijheid. Voor deze hondeneigenaren is het de ideale plek om onbezorgd te kunnen wandelen. Ze hoeven niet op te letten, de hond doet zijn eigen ding. Het loopt wel los. 

Loslopende honden
Ondertussen rennen de honden rond en gaan hun gang. Ze stormen op andere honden af of veroorzaken onveilige en soms zelfs gevaarlijke situaties waarbij andere honden, hondeneigenaren, fietsers of ruiters betrokken zijn. Deze honden missen opvoeding, luisteren niet en sommigen vertonen asociaal gedrag. 

Sonja Verheul: ”Mijn Ayla is aangevallen door een herder en mevrouw greep niet in. Tot op de dag vandaag hebben we nog problemen, ze is niet meer gek op anderen honden. Ze is er totaal door verpest.” 

Is dit de honden aan te rekenen? Nee, wij vinden van niet. De mens (de loslopende hondeneigenaar) hoort te allen tijde verantwoordelijkheid te nemen en zijn hond op te voeden. Ook is het belangrijk dat iedere hondeneigenaar zich verdiept in hondengedrag en weet wanneer een situatie risico’s met zich meebrengt. Gemakzucht en asociaal gedrag zorgen voor onprettige en soms zelfs gevaarlijke situaties. 

Conflicten
De negatieve ervaringen variëren van mild tot zeer ernstig. Met mild bedoelen we een kleine schermutseling tussen honden. Bij ernstig kun je denken aan een bijtincident waarbij een hond wordt aangevallen en verwond door een of meerdere andere honden. In zulke gevallen ontstaat er een conflict tussen de betrokken hondeneigenaren. Lange tenen en korte lontjes. 

Opvallend is overigens dat de conflicten tussen hondeneigenaren ook plaatsvinden op social media wanneer het over losloopgebieden gaat. Ook dán vliegen mensen elkaar in de haren. Het is een zeer emotioneel beladen onderwerp. 

Doe eens lief
Onze maatschappij verhardt, mensen zijn steeds vaker onaardig tegen elkaar en dat zien we terug in de losloopgebieden. Mensen denken vooral aan zichzelf en houden steeds minder vaak rekening met de ander. 

Het is een kleine moeite om met elkaar rekening te houden. Voorkom ergernissen bij de ander. Met een klein gebaar kun je als hondeneigenaar al een verschil maken. Leer je hond te komen wanneer je hem roept, lijn hem (even) aan wanneer een situatie ernaar vraagt.

 #doeslief

Voorlichting
Voorlichtingsborden bij losloopgebieden kunnen een verschil maken. Het is niet altijd onwil, soms weten mensen simpelweg niet wat de omgangsregels zijn in een losloopgebied. De afgelopen twee jaar zijn er extreem veel nieuwe hondeneigenaren bij gekomen terwijl veel hondenscholen geen les hebben kunnen geven vanwege de lockdowns. Dit publiek kan beter geïnformeerd worden als we de handen in elkaar slaan.

Bericht van: Doggo.nl, o.b.v. poll (noemen in de tekst). Met zo’n 2 miljoen bezoeken per jaar is www.Doggo.nl één van de grootste websites voor de hondenliefhebber.)

4/5 - (4 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook