Specialistische dierenkliniek Utrecht
operaties aan honden en katten. huisdier
foto:Arie Kievit

Kortsnuiten? Mij niet gezien!

Minister Adema van LNV neemt verregaande maatregelen om dierenleed tegen te gaan van honden en katten met schadelijke uiterlijke raskenmerken. Daarbij kun je denken aan honden en katten met te korte snuiten die het daardoor benauwd hebben, en kattenrassen met vouwoortjes. Adema legt uit dat hij niet alleen het fokken, maar ook het houden en afbeelden van deze dieren wil gaan verbieden. Omdat, zo zegt hij zelf, dit onderwerp hem raakt als mens. “We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden.” 

Het fokken van honden en katten met snuiten die dusdanig kort zijn dat de dieren benauwdheidsklachten hebben, is al jarenlang verboden. In Onze Hond hebben we wel heel regelmatig aandacht besteed aan de zogenaamde ‘kortsnuitenproblematiek’. Omdat het lastig bleek om fokkers te controleren én omdat dergelijke ‘schattige’ honden en katten nog wel geïmporteerd konden worden, was het nog gewoon mogelijk om deze dieren aan te schaffen.

Als het aan Adema ligt wordt dit binnenkort anders: hij wil dat de dieren ook niet meer gehouden mogen worden, en dat er een verbod komt op het afbeelden van deze dieren, bijvoorbeeld in reclames en op social media. Mensen die bijvoorbeeld al een hond met een erg korte snuit, of een kat met gevouwen oortjes hebben, mogen hun dier gewoon houden. Ze mogen alleen straks geen nieuw kortsnuitje of vouwoortje kopen. Dit zogenaamde ‘houdverbod’ betekent ook automatisch een handels- en importverbod, aldus de minister.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook