Ree

Houd ze aan de lijn!

Er zijn meerdere redenen om je hond in het voorjaar, en met name DIT voorjaar aan de lijn te houden. Een reden die elke lente speelt is het feit dat er juist als de dagen langer worden en het zonnetje aan kracht wint, jonge dieren geboren worden in onze bossen en natuurgebieden. Een tweede reden heeft alles te maken met de gezondheid van jouw eigen hond: de vogelgriep

Boswachters en natuurbeschermers luiden elk voorjaar weer de noodklok omdat er jonge konijnen, weide- en watervogels en reeën worden opgejaagd, gebeten en soms zelfs doodgemaakt door loslopende honden. Natuurlijk is het fijn voor jouw viervoeter als hij snuffelend in het bos zijn eigen weg kan zoeken, maar je moet er toch niet aan denken dat hij een pasgeboren reetje doodt, of een nest met eieren of pasgeboren vogels vernielt? Houd daarom je hond aangelijnd in gebieden waar dat verplicht is, natuurbeschermers vragen dat niet voor niets.

Vogelgriep

Een andere reden waarom het verstandig is je hond niet los te laten lopen in de natuur, is ernstige vogelgriepuitbraak die al maanden duurt. Nog steeds worden kadavers gevonden van vogels die overleden zijn als gevolg van de vogelgriep en ook zijn er dode vossen gevonden die besmet bleken te zijn. Een hond die in contact komt met een kadaver of met de ontlasting van een besmette vogel loopt het risico vogelgriep te krijgen. Mensen, maar ook honden kunnen besmet raken met vogelgriep. Bij honden kunnen symptomen als lusteloosheid en benauwdheid optreden, maar ook zenuwverschijnselen als trillen en wankelen. Bij mensen uit vogelgriep zich als een ‘normale’ griep. Er zijn geen gevallen bekend van mensen die door hun hond besmet raakten met vogelgriep.

Deel bericht

Bekijk ook