Family,Bankrupt.,Unhappy,Dog,Is,Looking,At,The,Camera,While

Een derde van de Nederlanders heeft moeite met kosten huisdier

Ongeveer een op de drie huisdiereigenaren heeft de laatste tijd regelmatig moeite om de kosten voor zijn dieren te dragen. In deze tijden van financiële krapte kiest praktisch iedereen voor het comfort van zijn dier. We leveren liever zelf wat in, dan dat we onze dieren tekortdoen. Dat blijkt uit een enquête van dierenspeciaalzaakketen Pets Place onder bijna 6000 Nederlanders.

Zo’n twintig procent van de ondervraagden heeft het afgelopen halfjaar gemiddeld per maand minder geld uitgegeven aan zijn huisdier dan voorheen. De huisdiereigenaren die de afgelopen maanden moesten bezuinigen, spenderen voornamelijk minder geld aan speelgoed (36 procent) en accessoires (23 procent).

Volgens Dieke van Triest van Pets Place, paraveterinair en expert op het gebied van diergezondheid, zijn de besparingen vaak noodgedwongen. “Het risico voor huisdiereigenaren die in financiële problemen komen is dat zij wellicht noodgedwongen moeten besparen op de medische zorg voor hun dier. Door een bezoek aan de dierenarts te vermijden, kan een dier onnodig lijden. Een kleine verwonding kan bijvoorbeeld uitgroeien tot een hevige infectie, waardoor de problemen groter worden en de kosten juist steeds verder oplopen.”

Voeding is de grootste terugkerende uitgave, gevolgd door medische diensten of medische producten. Iets meer dan een kwart besteedt 25 tot 50 euro per maand aan het huisdier. Meer dan een derde geeft maandelijks tussen de 50 en 100 euro uit en bijna 15 procent spendeert iedere maand meer dan 200 euro aan een huisdier. Uit de enquête van Pets Place komt ook naar voren dat vrijwel alle huisdiereigenaren het liefst helemaal niet bezuinigen op hun huisdier. Maar liefst 94 procent geeft aan liever zijn huisdier te verwennen met iets lekkers dan zichzelf.

Voor huisdiereigenaren die regelmatig moeite hebben om hun huisdier te onderhouden, zijn er diverse instanties die hulp kunnen bieden. Van Triest: “Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft een uitgebreide lijst opgesteld met dierenvoedselbanken en minimadierenartsen. En de Dierenbescherming biedt begeleiding en maatschappelijke dierenhulp voor mensen die over langere tijd met financiële problemen kampen.”

Deel bericht

Bekijk ook