fbpx
voeding

Een derde van de Nederlanders heeft moeite met kosten huisdier

Ongeveer een op de drie huisdiereigenaren heeft de laatste tijd regelmatig moeite om de kosten voor zijn dieren te dragen. In deze tijden van financiële krapte kiest praktisch elke huisdierenbezitter voor het comfort van zijn dier. We leveren liever zelf wat in, dan dat we onze dieren tekort doen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van dierenspeciaalzaakketen Pets Place onder bijna 6000 Nederlanders.

Zo’n twintig procent van de ondervraagden heeft het afgelopen halfjaar gemiddeld per maand minder geld uitgegeven aan zijn huisdier dan voorheen. De huisdiereigenaren die de afgelopen maanden hebben bezuinigd, spenderen voornamelijk minder geld aan speelgoed (36 procent) en accessoires (23 procent). Voeding is de grootste terugkerende uitgave voor honden en katten, gevolgd door medische diensten of medische producten. Iets meer dan een kwart besteedt 25 tot 50 euro per maand aan het huisdier. Meer dan een derde geeft maandelijks tussen de 50 en 100 euro uit en bijna 15 procent spendeert iedere maand meer dan 200 euro aan een huisdier. Uit de enquête van Pets Place komt ook naar voren dat vrijwel alle huisdiereigenaren het liefst helemaal niet bezuinigen op hun huisdier. Maar liefst 94 procent geeft aan liever zijn huisdier te verwennen met iets lekkers dan zichzelf. Voor huisdiereigenaren die regelmatig moeite hebben om hun huisdier te onderhouden, zijn er diverse instanties die hulp kunnen bieden. Van Triest: “Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft een uitgebreide lijst opgesteld met dierenvoedselbanken en minimadierenartsen. En de Dierenbescherming biedt begeleiding en maatschappelijke dierenhulp voor mensen die over langere tijd met financiële problemen kampen.”

Meer dieren, meer diervoeders

De grote groei van het aantal huisdieren tijdens de coronaperiode, vond niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd plaats. Het Amerikaanse Alltech produceerde haar rapport Agri-Food Outlook 2023, dat gebaseerd is op data van ruim 28.000 voedingsfabrieken uit 128 landen. Daaruit blijkt dat de internationale productie van huisdierenvoeding in 2022 ruim 35,27 miljoen ton bedroeg, een flinke groei ten opzichte van het jaar ervoor, toen er 32,88 miljoen ton werd vervaardigd. Die stijging valt onder meer te verklaren door de wereldwijd groeiende huisdierpopulatie. Opvallend was de forse stijging (+75%) van de productie in Frankrijk. Latijns-Amerika vormde vorig jaar de sterkste groeier (+19,2%), op korte afstand gevolgd door het Midden-Oosten (+17,2%).

(Bron: Pet & Garden Pro)

Deel bericht

Bekijk ook