Teekvrije zomer

Tips voor een teekvrije zomer

Heb jij al zin in lange zomerse wandelingen met je trouwe viervoeter? De meeste baasjes nemen hun hond tijdens de zomer veel vaker mee voor een heerlijke ochtend- of avondwandeling in het bos, op de heide of op het strand. Dit is natuurlijk dubbel genieten voor jou en je hond, maar je moet wel extra opletten tijdens de zomermaanden. Het zonnige weer is namelijk niet alleen voor jou en je viervoeter een heerlijke tijd om buiten te zijn.

Insecten en teken zijn in dit jaargetijde massaal actief en dat is minder goed nieuws voor hond en baasje. Tekenbeten zijn namelijk niet alleen vervelend, ze kunnen je ook flink ziek maken.

Welke ziekten kan een tekenbeet veroorzaken?

In Nederland draagt 30 procent van de teken een bacterie, virus of parasiet die door een tekenbeet op mens en dier kan worden overgedragen. Door zoā€™n tekenbeet kan je bijvoorbeeld een van de volgende ziekten oplopen:

  • Teken-encefalitis. Deze aandoening is voor het eerst in Nederland vastgesteld in 2016. Hoewel deze ziekte zeer zelden voorkomt zijn kunnen de gevolgen ernstig zijn. Zo kun je als gevolg van deze door teken overdraagbare ziekte hersenvliesontsteking krijgen en zelfs overlijden[1]. Het is dus oppassen geblazen tijdens het uitlaten van je hond.
  • Ziekte van Lyme. De meest voorkomende ziekte die je door een tekenbeet kunt krijgen is toch wel de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie[2] en geeft je klachten zoals koorts, gewrichtspijn en hartkloppingen. Daarnaast worden ook andere klachten zoals huidaandoeningen en hartklachten tegenwoordig steeds vaker met de ziekte van Lyme in verband gebracht. Volgens de Universiteit van Wageningen draagt ongeveer 20 procent van alle teken in Nederland deze bacterie met zich mee en dit percentage verschilt per regio[3]. Wanneer deze bacterie op je is overgebracht ontstaat er binnen 2 tot 3 weken na de beet een rode kring of plek op de plaats waar je gebeten bent. Dit heet Erythema migrans en is een symptoom van de ziekte van Lyme.

 

Tips om een tekenbeet te voorkomenĀ 

Hoewel je natuurlijk niet altijd ziek wordt na een tekenbeet is voorkomen altijd beter dan genezen. Gelukkig kan je het risico op een tekenbeet al flink verminderen door deze tips na te leven:

  • Ga niet van het wandelpad af en blijf weg uit struiken en hoog gras. Dit geldt natuurlijk ook voor je hond dus hou deze aan de lijn als het even kan.
  • Controleer jezelf ook wanneer je in de tuin met de hond hebt gespeelt. Steeds meer tekenbeten vinden gewoon in de achtertuin plaats.
  • Draag lichte kleding, hier zie je teken namelijk sneller op en zo kun je de teek van je kleding verwijderen voordat je gebeten wordt.
  • Stop je broekspijpen in je sokken en draag dichte schoenen om te voorkomen dat teken je kleding inkruipen. Ook lange mouwen zijn verstandig.
  • Vind je het echt te warm om een lange broek en lange mouwen te dragen? Gebruik dan DEET op je huid. Zorg er wel voor dat je dit insecten- en tekenwerende middel eerst thuis uitprobeert om zeker te weten dat je huid dit verdraagt en je geen allergische reacties krijgt[4].

Teken kunnen soms ook dagenlang in je kleding blijven zitten. Klop alle kleding die je aanhad goed uit en controleer de binnen- en buitenkant. Het kan ook geen kwaad om je schoenen goed te controleren. Daarnaast is het ook goed om stil te staan bij de teken die je hond mogelijk in zijn vacht heeft. Natuurlijk wil je deze zo snel mogelijk bij je geliefde viervoeter verwijderen maar mochten er een paar overblijven dan kunnen deze ook tijdens het knuffelen van je hond in je kleding of op je huid terechtkomen.

Wat zijn de favoriet plekjes van de teek?Ā 

Hoewel deze tips een hoop tekenbeten voorkomen is er geen garantie dat je niet alsnog een tekenbeet oploopt. Het kan dan ook geen kwaad om je hele lijf na het wandelen en spelen met de hond te controleren op teken. Deze kleine beestjes zoeken graag een plek op waar de bloedsomloop goed is en waar ze goed verstopt zitten. Zorg dan ook dat je de volgende plekjes op je lichaam niet overslaat bij een tekencontrole:

  • Tussen je tenen en vingers
  • In je knieholtes
  • Onder je oksels
  • In je navel
  • Rondom je intieme delen en tussen de billen
  • Achter en in je oren
  • In je haar

Wat te doen bij een tekenbeet?

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen alsnog door een teek zijn gebeten dan is het goed om te weten hoe je een besmetting kunt voorkomen:

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang en draai deze rond totdat de teek loskomt. Het maakt niet uit welke richting je opdraait. Knijp niet in het lijfje zelf aangezien de teek zo zijn maaginhoud uitbraakt en de kans op overdracht van bacteriĆ«n groter wordt. Ontsmet de huid na verwijdering van de teek met alcohol.
  • Is de teek langer dan 24 uur blijven zitten? Overleg dan zo snel mogelijk met je huisarts want dit vergroot de kans op overdracht van bacteriĆ«n.
  • Zie je na 2-3 weken op de plek waar je gebeten bent een rode cirkel of rode vlek ontstaan? Laat deze plek dan zo snel mogelijk door je huisarts onderzoeken en geef aan dat het om een tekenbeet gaat.

Dit artikel is samengesteld in samenwerking met Treated.com.

[1] Moet ik bij een tekenbeet bang zijn voor hersenontsteking? (2017) Wageningen University and Research

[2] Hoeveel teken zijn besmet? (2012) Tekenradar.nl

[3] Teken in Nederland (2017) Wageningen University and Research

[4] Voorkomen van tekenbeten (2017) RIVM

Deel bericht

Bekijk ook