Doggydance

Dog Dance: meer dan een dansje

Dog Dance is een sport die steeds meer in populariteit toeneemt. In bekende televisieprogramma’s zoals Holland’s Got Talent en Britain’s Got Talent komen er regelmatig routines voorbij. Ook de grote show Crufts heeft al een aantal jaren een Dog Dancewedstrijd op het programma staan. De strak uitgevoerde routines en het plezier wat zowel de hond als de handler uitstralen zijn een lust voor het oog.

Dog Dance vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten waar het vanuit de Obedience is ontstaan. Met een muziekje eronder, flitsende pakjes en spectaculaire kunstjes krijgt de Obedience ineens een stuk meer glamour! Binnen Dog Dance zijn er twee disciplines: ‘Heelwork to Music’ en ‘Canine Freestyle’. Bij Heelwork to Music is het van belang dat de hond niet verder dan 1 meter van zijn handler vandaan is. Daarnaast zal een groot deel uit volgen (heelwork) bestaan. De manier van volgen kan constant worden afgewisseld, zo kan een hond bijvoorbeeld van kant wisselen en zelfs achterwaarts volgen. Bij Canine Freestyle is het, zoals de naam al doet vermoeden, een stuk vrijer. De handler en de hond kunnen binnen deze discipline hun volledige creativiteit laten gelden, mits het veilig is voor hond en handler.

Dress up!

Een opvallend detail aan Dog Dance zijn de kostuums en attributen die vaak in de routine te zien zijn. De meest kleurrijke en creatieve creaties komen langs. Zo uitbundig als de handler zichzelf kan optuigen, zal de hond niet snel in een pakje gezien worden. De Federatie Hondensport Nederland heeft in haar reglementen staan dat een hond naast zijn halsband geen enkele vorm van kledij of andere accessoires mag dragen tijdens een wedstrijd. Voordeel hiervan is dat de hond meer vrijheid heeft om zijn spectaculaire acties te kunnen laten zien.

Niet voor de poes De glitz & glam die tijdens een wedstrijd te zien is, wordt voorafgegaan aan hard werk. Zoals hiervoor al beschreven, komt Dog Dance voort uit de Obedience. Echter is het veel meer dan een vorm van gehoorzaamheid. Allereerst moet de hond alle verschillende oefeningen leren die tijdens een routine aan bod komen, hierbij kan gedacht worden aan de Wave, waarbij de hond slalomt tussen de benen van de handler. Ook de Twist en de Turn zijn bekende oefeningen, waarbij de hond linksom en rechtsom om zijn eigen as draait. Het op de achterpoten lopen, het achteruitlopen, het kruipen, over de armen heen springen, door de armen heen springen, op de rug van de handler springen en zo nog véél meer. Één routine bevat ontzettend veel verschillende oefeningen die elkaar in rap tempo opvolgen. Muziek Zodra de hond alle benodigde oefeningen beheerst, kan er muziek worden uitgezocht. Deze muziek moet passen bij het tempo van zowel de hond als die van de handler. Dan kan er vervolgens een choreografie worden bedacht waarbij alle oefeningen zo vloeiend mogelijk in elkaar overlopen. Het is misschien nog het beste te vergelijken met een kür van paarden op muziek. Natuurlijk wordt er niet op de hond gezeten, maar wordt er ook gedanst door de handler.

Dog dance 2

Dit vergt veel tijd en moeite van zowel de handler als de hond. Dog Dance is dus met recht een sport te noemen! In de praktijk Tijdens een gesprek met twee fanatieke beoefenaars van de sport blijkt dat de laatste stap van het proces het allermooiste is voor Melanie. ‘Het moment waarop al het harde werk samenkomt is zoiets moois. Er gaan maanden vooraf aan het voorbereiden voor een wedstrijd en dan heb je maar een paar minuten om alles uit de kast te halen. Maar bovenaan staat het plezier wat ik samen met mijn hond beleef, wij hebben onze passie gevonden!’ Hetgeen waar Chantal een kick van krijgt, is het keiharde werken: ‘Ik sta minimaal vier keer per week op het trainingsveld met mijn Mechelaar en tussendoor oefen ik ook nog veel. Alles leren wij op een positieve manier aan, met dwang kun je het ook niet voor elkaar krijgen. Het plezier moet voorop staan, dan komen de prestaties vanzelf wel.’ Op de vraag of er ook een negatieve kant zit aan de sport, kwam dit naar voren: ‘Ja, helaas heeft het een heel tuttig imago. Ik begrijp het ook wel, het merendeel is vrouwelijk en er worden de meest bijzondere kostuums uit de kast getrokken. Toch hoop ik dat door alle show heen, mensen zien hoeveel werk eringaat zitten en vooral hoeveel plezier wij eraan beleven.’ Aldus Chantal.

Dog Dance heeft verschillende niveaus waarop je kunt meedingen in wedstrijden, van beginner tot advanced. Hierdoor heb je de mogelijkheid om in de sport te groeien. Natuurlijk kun je Dog Dance ook op recreatief niveau beoefenen, dan hoef je geen wedstrijden te doen.

Nieuwsgierig geworden?
Kijk voor meer informatie op: Nederlandse Dog Dance Bond (www.nddb.nl) Federatie Hondensport Nederland (www.fhn.nl)

Tekst: Anne Dame. Foto’s: Ron Baltus en Dagmar Richter

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email