hond met ballon

Fysiotherapie: krachtoefeningen

Met krachtoefeningen worden oefeningen bedoeld die de kracht van specifieke spiergroepen of spierketens verbeteren. Mensen kunnen geĆÆsoleerd Ć©Ć©n bepaalde spiergroep trainen. Bij honden is dat wat moeilijker. Een hond kan niet met behulp van fitnessapparaten getraind worden, of op commando een enkel gewricht bewegen. Het trainen van krachtoefeningen bij honden zal altijd in spierketens gaan. Spierketens zijn spieren die aan elkaar gelinkt zijn om een bepaalde beweging te kunnen uitvoeren.

Oefeningen
Krachtoefeningen staan voor het verbeteren van de spierkracht. Om spierkracht op een juiste manier te kunnen trainen, staan een juiste mobiliteit en stabiliteit van de hond voorop. Wanneer voor een oefening de stabiliteit van de hond onvoldoende is, kan de oefening niet goed uitgevoerd worden. Het verbeteren van de spierkracht door middel van oefeningen zorgt niet alleen voor meer spiermassa, maar ook voor een effectiever gebruik van de spiervezels in de spieren.

Net als bij de mobiliteitsoefeningen kan er bij de krachtoefeningen ook een onderverdeling gemaakt worden in oefeningen voor de voorhand, achterhand en wervelkolom. Wel is het bij de hond, in tegenstelling tot de mens, moeilijker om dit te differentiƫren. Oefeningen zullen dus wel meer accent leggen op bijvoorbeeld de achterhand of voorhand, maar het lichaam is een geheel en zal in zijn totaliteit gebruikt worden. Daarnaast wordt een deel van de oefeningen ook gebruikt als stabiliteitsoefeningen.

Oefeningen voor de nek
Oefeningen voor het versterken van de nekspieren kunnen gegeven worden wanneer er zich bepaalde pathologie, zoals een hernia in de nek, heeft voorgedaan. Krachtoefeningen bij honden met onderliggende klachten moeten altijd eerst overlegd worden met een professional.

Oefeningen voor de rug
Voorafgaand aan spierversterking van de rug, is de stabiliteit van de hond een belangrijke factor. In het volgende artikel zal een verdieping gemaakt worden naar het trainen van de stabiliteit. Hierbij alvast een korte, beperkte opsomming van mogelijke oefeningen:

āÆ het optillen van een poot
āÆ het stappen over balkjes
āÆ het stappen en draven door het water
āÆ het staan op een balanskussen
āÆ het lopen over een balanskussen
āÆ het gaan zitten en weer gaan staan op een balanskussen

Oefeningen voor de voorpoten
āÆ Door de achterhand van de hond op een verhoging te zetten, krijgt de hond meer druk op de voorpoten, met name de schouders;
āÆ Door de hond een helling naar beneden te laten lopen, krijgt de hond ook meer druk op de voorpoten. Oefeningen voor de achterpoten Het versterken van de achterpoten is bij veel honden aan te raden en vaak ook nodig: veel honden zijn zich niet voldoende bewust van hun achterhand of hebben een duidelijk probleem in de achterhand. Deze oefeningen zullen dan ook vaker voorgeschreven worden in combinatie met stabiliteitsoefeningen dan de oefeningen voor de voorpoten:
āÆ Als de hond staat, een voorpoot optillen;
āÆ De hond met de voorpoten op een verhoging laten staan. Dat kan ook op een balanskussen. Hierdoor wordt gelijk ook de stabiliteit en coƶrdinatie getraind;
āÆ De vorige oefening kan verzwaard worden door een voorpoot op te tillen terwijl de hond op de verhoging staat;
āÆ De hond langzaam laten staan en weer laten zitten, zonder dat de achterpoten verstappen. Deze blijven dus op dezelfde plek staan;
āÆ De vorige oefening kan verzwaard worden door de hond met de voorpoten op een verhoging te laten staan en de beschreven oefening te laten uitvoeren;
āÆ De hond hellingen laten lopen ter versterking van de achterhand.

Door het behandelplan op allerlei vlakken in te zetten, wordt een zo optimaal mogelijke omgeving gecreƫerd waarin de hond het beste kan herstellen en presteren. Dit geldt eigenlijk voor alle casussen, of het nu om een twaalfjarige Labrador gaat of om een tweejarige Jack Russell met een knieprobleem. Met het opstellen van het behandelplan wordt er gekeken naar de juiste intensiteit en zwaarte van het programma. Op deze manier kan het beste resultaat verkregen worden. Voor meer informatie over verschillende oefeningen en over welke oefeningen geschikt zijn voor uw hond, kunt u terecht bij uw dierenfysiotherapeut: www.nvfd.nl.

Tekst: NVFD

 

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook