Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

iTunes

Android 

 

Laat een angstig dier niet aan zijn lot over!

December is voor veel dieren een hel van een maand vanwege het vuurwerk. Op internet staan allerlei adviezen om honden en katten de laatste weken van het jaar zo rustig mogelijk door te laten komen:  haal iets extra lekkers in huis, laat je hond ver voor middernacht nog uit, doe de gordijnen dicht en de TV hard aan, geef eventueel geruststellende medicatie…  Prima adviezen, maar het allerbelangrijkste advies is:  Steun je dier als hij bang is!

Achterhaald

Jarenlang is er geroepen dat je je hond of kat niet mag troosten als hij schrikt of bang is. Sommige ‘professionals’ adviseren nog steeds om een dier dat angstig is te negeren. En die gedachte ‘niet aaien, want anders aai je de angst erin’ leeft daardoor helaas ook onder veel eigenaren nog steeds. Daardoor laten zij - onwetend en goedbedoelend  - hun bange dier in zijn sop gaarkoken als hij verstijfd wegkruipt. 

Nieuwe wetenschappelijke inzichten

Terwijl we ondertussen weten dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Wetenschappelijk onderzoek uit 2008 laat zelfs zien dat honden onderling elkaar ook geruststellen als er sprake is van een stressvolle situatie. Krijgt een gestrest dier steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag terwijl het ‘gelukshormoon’ oxytocine juist toeneemt. Het  welzijn wordt hiermee dus verhoogd. Bovendien versterkt het de band tussen jou en je dier: hij weet dat hij op je kan rekenen, hij voelt zich veiliger bij je.

Troosten mag dus niet alleen, troosten MOET!

Geef aandacht aan dit initiatief en help het adopteren van nieuwe inzichten versnellen.

#steunjedier is een initiatief van de Martin Gaus Academie. Het logo van #Steunjedier mag gebruikt worden in uitingen waarin deze gedachte wordt onderstreept.
Toegepaste Ethologie van de Hond 

Wil jij meer leren over honden en hun gedrag? Dan kun je eens kijken naar de module Toegepaste Ethologie van de Hond van DogVision. DogVision biedt opleidingen aan voor instructeurs en gedragstherapeuten, maar deze module kun je ook gewoon los volgen zonder de rest van de opleiding te volgen. Wil je verder studeren dan kan dat natuurlijk ook.

De module Toegepaste Ethologie van de Hond bestaat uit 6 dagen en wordt 3x per jaar aangeboden. De module start weer op 11 januari 2019 en later nog een keer in april en september.


Wil je meer weten, klik dan op de website van Dogvision.

 

Basiscursus Fokken en Houden van Honden
KC Culemborg organiseert in 2019 weer een cursus 'Basiscursus Fokken en Houden van honden (BFH) (vh. Kynologische Kennis 1).'

Algemeen docent is Elly Weijenborg-Weggemans. De lessen vinden plaats van 10.00 uur tot ongeveer 15.30 uur en zullen in Culemborg in ons clubgebouw worden gegeven.


Meer informatie en cursusdagen is te vinden op de website van KC CulemborgDiervriendelijkste gemeente van Nederland
De gemeente Leeuwarden is na een uitgebreide selectieprocedure verkozen tot de meest diervriendelijke gemeente van Nederland. 


Op basis van een 29 criteria die samen met het ministerie van LNV zijn vastgesteld is de verkiezing uitgezet. Gemeenten konden zichzelf nomineren of genomineerd worden door dierenhulporganisaties uit de gemeente. Maar liefst 33 gemeenten hebben zich aangemeld.


Meer info op de website van Dier.nu.

 

Documentaire Buddy
Amstelfilm brengt de documentaire Buddy op 3 januari 2019 uit in de bioscopen. De première van de film van Heddy Honigmann is 17 november op IDFA.

In Buddy vertelt Heddy Honigmann het verhaal van zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaars. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in het leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de ongelooflijke vaardigheden van hun honden zijn zij echter zo onafhankelijk als mogelijk.

 

 

Meer informatie op de website van Amstelfilm.

 

Recept voor hondenijsjes

Met warm weer eten we massaal ijsjes. Jouw trouwe vriend kan bij warm weer ook wel wat verkoeling gebruiken. Geef hem of haar dan ook een lekker ijsje. Uiteraard geen ijsje dat je zelf eet, want daar zit teveel suiker in en dat is niet goed voor honden. Het is heel eenvoudig.

Benodigdheden:

- plastic bekertjes
- brokjes, snoepjes of stukjes banaan
- water of yoghurt

Hoe ga je te werk:

Eerst vul je de bekertje met een klein laagje water of yoghurt. Zet ze vervolgens in de vriezer. Dit doe je zodat de snoepjes straks in het midden van het ijsje zitten en niet aan de bovenkant, anders is het wel heel makkelijk om de snoepjes eruit te krijgen! Als het laagje water of yoghurt bevroren is haal je de bekertjes uit de vriezer en doe je de brokjes, snoepjes of stukjes banaan erin. Vervolgens vul je het bekertje met water of yoghurt tot net onder de rand en zet je ze weer terug in de vriezer. Als het eenmaal bevroren is houd je het bekertje even onder de warme kraan zodat het ijsje uit het bekertje wipt.

Smullen maar!

Er zijn 2 gouden regels voor het geven van bevroren producten aan je hond: geef ijsjes met mate en eerst even afspoelen onder de kraan om vastplakken van de tong te voorkomen.

 

Waar je op moet letten bij warme dagen

- Zorg dat je hond niet oververhit raakt: laat je hond niet direct in de zon en wandel of fiets niet op het heetst van de dag.

- Vermijd ritjes in de auto en laat de hond nooit alleen achter in de auto. Ook niet met het raam open of in de schaduw. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.

- Rem je hond op tijd af als hij wil rennen of spelen. Teveel activiteit kan ook leiden tot problemen. Symptomen hiervan zijn sloomheid en braken. De hond kan hieraan ernstige gezondheidsproblemen overhouden of zelfs doodgaan.

- Houd je hond van zwemmen, laat hem dit dan doen. Houd er wel rekening mee dat je hond niet overal welkom is. Check dit dus van tevoren.Eerste Escape Room voor hond én baas tijdens Animal Event

Escape rooms zijn onwijs populair onder mensen. Maar nu bestaat er ook de mogelijkheid om samen met je hond de uitdagende puzzels op te lossen en opdrachten uit te voeren. 

Op 4 mei opent Animal Event namelijk de eerste Escape Room voor hond en baas. Het hele weekend van 5 en 6 mei kunnen jullie samen proberen om uit gethematiseerde kamers te ontsnappen. Er zijn vier themaruimtes, waar men door slim samen te werken en puzzels op te lossen binnen een vastgestelde tijd, moet proberen te ontsnappen. De Honden Escape Room is het gehele evenement toegankelijk voor bezoekers van Animal Event en er zijn geen extra kosten aan verbonden.  Animal Event is een jaarlijks dierenfestival en vindt dit jaar plaats op 4, 5 en 6 mei in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Met (inter-)nationale dierenshows, educatieve clinics en zo'n tweehonderd verschillende stands. Animal Event is dagelijks geopend van 09.45 uur tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.animal-event.nl.


Laat je hond niet in de auto zitten met het warme weer

Het is de eerste warme week van 2018, dus het regent waarschuwingen: ga niet te lang in de zon, gebruik zonnebrand en drink voldoende water. Natuurlijk mogen we onze trouwe viervoeters niet vergeten: laat hem of haar niet in de hete auto zitten. Een half uur de auto in de zon zorgt voor een onaangename en zelfs dodelijke temperatuur, aldus de politie.

 

hond in auto

pets-expert.nl

pets-expert.nl