hond in het water

Op vakantie met de hond, waar let je op?

Jullie zijn vast al bezig met de vakantie. Welk land het dit jaar wordt, wordt zorgvuldig uitgezocht en hoe leuk zou het zijn als we ons pluizigste familielid ook mee zouden kunnen nemen.

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een onbezorgde vakantie.
Het maken van uw eigen vakantieplanning is dan ook het ideale moment om alvast na te denken waar de hond zijn vakantie gaat doorbrengen. Na het lezen van dit artikel wordt duidelijk of de hond meegaat op vakantie, of dat je viervoeter beter kan logeren bij vrienden, familie of een dierenpension.

Welke situatie op u ook van toepassing is: met de handige weetjes & tips hieronder kunnen u en uw hond veilig en stressvrij op vakantie.

Auto

Safety first! Het minste wat je moet doen is je trouwe viervoeter met een honden-autogordel vastzetten op de achterbank in een tuigje. Maak de gordel nooit vast aan een halsband (i.v.m. mogelijk trauma aan halsgebied bij hard remmen of een ongeluk). Voor sommige landen binnen de Europese Gemeenschap gelden hiervoor zelfs speciale verordeningen.

Vliegtuig

Misschien wil je naar de gekozen vakantiebestemming met het vliegtuig? Persoonlijk heb ik hier dagelijks mee te maken als reisagent voor huisdieren en weet hoe belangrijk het is om aan alle eisen te voldoen. Het vinden van de juiste accurate informatie kan behoorlijk frustrerend zijn, aangezien internet vol staat met halve c.q. incorrecte informatie.

Mijn expertise en passie is mensen helpen met de verhuizing van hun huisdier bij een emigratie, maar ik krijg ook veel vragen over vakanties. Om alle vragen te beantwoorden heb ik dit artikel geschreven om jullie zo een prachtige vakantie toe te wensen.

Regels en kosten verschillen per vliegtuigmaatschappij.

Check altijd de website van de luchtvaartmaatschappij. Een ticket voor je huisdier als check-in bagage ligt rond de 200 euro.

Luchtvaartmaatschappijen stellen strikte voorwaarden bij bepaalde rassen. KLM accepteert bijvoorbeeld geen mopshonden, Engelse – en Franse bulldogs en eisen altijd een gezondheidsverklaring niet ouder dan zeven dagen. Kan de hond mee als handbagage in de cabin of als ruimbagage? Hier zijn vooral de grootte en het gewicht van je hond van belang. Ruim van tevoren informeren en reserveren is dan ook een pré.

In bepaalde gevallen kan een hond enkel als luchtvracht geboekt worden door een luchtvracht agent.

 • Als de autoriteiten van dat land dit eisen. Zoals in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Bahrein, de Verenigde Emiraten, Hong Kong, Kenya en Zuid-Afrika.
 • Als de kennel te groot is om als bagage geboekt te worden, zoals bijvoorbeeld voor een Duitse Dog.
 • Bij kort-snuitige rassen, zoals bijvoorbeeld de Engelse Bulldog, Franse bulldog, Boston terriër, King Charles Spaniël, Shih Tzu en de mopshond.
 • Bij “hogere risico” rassen zoals de Mastiffs, Cane Corso, Bordeaux dog, Shar Pei, Engelse Staffordshire Terrier en Pitbull.
 • Wanneer de luchtvaartmaatschappij een “weer embargo” instelt bij te warme of te koude omstandigheden op de luchthaven.

Een strandvakantie

Kies je voor een strandvakantie, weet dan dat nagenoeg overal in Europa in de zomermaanden de meeste stranden verboden terrein zijn voor je viervoeter. Of er hond vriendelijke stranden aanwezig zijn, kom je zeer snel te weten als je even rondkijkt op het internet of op je vakantiebestemming zelf. Tijdens de zomermaanden is het al snel te heet voor de hond op het strand.

City-trip

Zolang je hond super sociaal is en de basiscommando’s kent. Dan kun je makkelijk een hotel, airbnb of B&B in de stad boeken.
Tip: Ga voor de vakantie al oefenen met je BFF bij een schoolplein, markt, terrasje of een keer met het openbaar vervoer.

Reistips:

 • Check de invoereisen van jullie vakantie land en landen waar je doorheen reist
 • Check de wetgeving voor bepaalde rassen in het betreffende land
 • Check de regelgeving van de luchtvaartmaatschappij indien je met het vliegtuig op vakantie gaat
 • Koop producten ter voorkoming van teken, zandvliegjes en hartworm
 • Zoek een lokale dierenarts op de vakantiebestemming
 • Informeer je over EHBO bij bijv. een wond, oververhitting en/of onderkoeling 

Varen

Laat de hond wennen aan de boot, dat is belangrijk voor een veilig verblijf op het water. Niet alle honden kunnen zwemmen. De meeste honden moeten leren zwemmen en sommige types honden zijn niet geschikt om te zwemmen! Honden die wel zwemmen kunnen, kunnen toch verdrinken. Bijvoorbeeld doordat ze niet aan de kant kunnen komen.

Let op secondary drowning: wanneer de hond teveel water heeft binnengekregen kan dit schade aanbrengen aan de organen zoals de longen en hersenen. 

Omgaan met warmte

In de zomer is er kans op oververhitting. Laat dan ook nooit de hond alleen in de auto of in de zon.

Honden kunnen niet zweten en kunnen hun lichaamswarmte alleen verliezen via de voetzolen en door te hijgen. Wanneer een hond oververhit raakt, zal hij extra gaan hijgen om warmte kwijt te raken. Door de inspanning van het hijgen, zal de lichaamstemperatuur nog meer stijgen. Op warme dagen is het belangrijk dat jullie huisdier in een schaduwrijke omgeving op een koel oppervlak kan liggen met voldoende beschikking over water.

Vermijd lange wandelingen als het te heet is en zorg ervoor dat de hond bijvoorbeeld kan zwemmen om af te koelen. Denk eraan om tijdens de autoreis voldoende verkoeling te bieden, bijvoorbeeld door de hond regelmatig water aan te bieden. Ook de temperatuur van zand en het asfalt stijgt enorm met warm weer. Let op dat de grond niet te heet aanvoelt voor de hondenpootjes.

Tip: Er zijn diverse producten op de markt die de kans op oververhitting verminderen. Bijvoorbeeld een coolmat.

Stress
Is uw huisdier stressgevoelig? Een lange reis of een andere omgeving kan ervoor zorgen dat een huisdier behoorlijk van slag raakt. Het moet voor onze honden natuurlijk wel leuk zijn om mee te gaan op vakantie. Informeer tijdig naar het geven van rustgevende voedingssupplementen.

Tip: Het vooraf trainen van een autorit, bench training en obedience (gehoorzaamheidstraining) kan een hoop stress voorkomen.

Wat neem je mee?

 • Naamplaatje of adreskokertje.
 • EU Dierenpaspoort en gezondheidsverklaring
 • Autogordel met stevig tuigje
 • kennel, bench
 • kopie stamboompapieren
 • Voer (alvast verpakt in handige porties)
 • Tekentang
 • Nageltang
 • Babydoekjes
 • Poepzakjes
 • Muilkorf (indien van toepassing)
 • Voer -en waterbak
 • Waterfles (evt. bevroren water zodat u koel water voorradig heeft tijdens de rit)
 • Cool mat of cool halsband
 • Zwemvest
 • Hondensnoepjes

Mocht je nog meer informatie nodig hebben over reizen en emigreren met huisdieren, neem dan geheel vrijblijvend contact met Flying Dutch Pets.

Fijne vakantie,

Chantal Bijl

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook