shutterstock_344359481nieuw

Knip tips

We kennen het allemaal wel bij onze langharige honden, namelijk het vervelende haar wat telkens voor de ogen van onze trouwe vierbenige vriend hangt! En ja, ook u heeft vast en zeker wel eens ‘noodgedwongen’ de ‘pony’ van uw hond moeten knippen, want anders kan uw hond niet meer zien want het haar hing helemaal voor zijn ogen!

Dus hop, dan gaat die schaar erin! Er vanuit gaande dat u thuis niet over een arsenaal van verschillende professionele scharen beschikt, zoals dat in de trimsalon wel het geval is, neemt u waarschijnlijk de keukenschaar te hand om dit klusje te klaren. Uw hond zal het niet veel uitmaken hoe het resultaat van uw knipkunsten is want hij of zij hoeft er zelf niet tegenaan te kijken. Maar u zelf kijkt er wel tegenaan dus vraagt u zich wellicht af hoe u dit nou het beste doet, die ‘pony’ van uw hond knippen? Kan dat eigenlijk wel met een keukenschaar? Hoe doen ze dat nou eigenlijk in de trimsalon?

Natuurlijk gebruiken we in de trimsalon geen keukenschaar maar beschikt een goede trimsalon over een uitgebreid, professioneel assortiment kwaliteitsscharen. In de trimsalon zal bepaald worden welk vachttype uw hond heeft en de daarbij passende schaar gekozen worden om een zo natuurlijk of juist zo strak mogelijk resultaat te verkrijgen. Daarbij kijkt de trimster niet alleen hoe de ogen vrij te knippen maar naar hoe het model van de kop van de hond moet worden. Als u als eigenaar reeds ‘de ogen vrij heeft geknipt’ zal dit invloed hebben op het model van het hoofd. Helaas hebben wij als trimster geen toverstokje om gedane zaken ongedaan te maken, maar zullen wij wel proberen het beste ervan te maken indien u zich iets verknipt heeft!

Wilt u toch zelf de (keuken) schaar ter hand nemen bedenk dan dat het haar niet alleen van de schedel voor de ogen kan vallen, maar ook vanaf de neusrug voor de ogen kan groeien. In dat geval zal ook dit haar voor de ogen langs weggeknipt moeten worden. Kamt u hiervoor eerst al het haar op de schedel naar achteren en het haar op de neusrug iets op zodat het goed omhoog staat. Dan zet u heel voorzichtig de punt van uw schaar, met de punt van het oog af naar beneden gericht, in het haar. Dit om te voorkomen dat bij beweging van uw hond de punt in het oog zou kunnen komen. Knip met het uiterste puntje van uw schaar zodat u niet te diep knipt en ook in het haar van de wang/snor/baard knipt.

Wanneer u dit aan beide kanten heeft gedaan, kamt u het haar bovenop de schedel van achter naar voren en knipt vanaf de buitenste ooghoek van het ene oog naar de buitenste ooghoek van het andere oog in een lichte ronding van de vorm van het hoofd, het haar op de gewenste lengte af.

Als u nu het haar naar achteren kamt kunt u kijken of u het gewenste resultaat heeft. Indien het nog te lang is naar uw zin kunt u het altijd nog iets inkorten. Bedenkt u zich echter wel dat u met een rechte schaar knipt, dus een scherpe rechte lijn zult krijgen. Uw trimster gebruikt wellicht bij uw hond de effileerschaar waardoor een zachtere natuurlijke resultaat verkregen wordt waardoor u mogelijk niet tevreden zult zijn met het door u geknipte resultaat.

Als u regelmatig met uw hond een bezoek brengt aan de trimsalon is het meestal niet nodig om zelf aan uw hond te moeten knippen. Maar soms kan het werkelijk zo zijn dat het haar bij de ogen eigenlijk net iets korter geknipt zou moeten worden terwijl de rest van de vacht nog prachtig in model is. U kunt dan bij uw trimsalon navragen of u langs kunt komen om de ogen van uw hond vrij te knippen. Vaak is dit service of tegen een kleine vergoeding mogelijk.

Ook kunt u bij uw trimsalon navragen of u een afspraak kunt maken voor een tussenbehandeling. Een zogenoemde tussenbehandeling wordt tussen twee trimbehandelingen ingepland en het kan per salon verschillen wat hierbij gedaan wordt. Meestal wordt met u besproken wat uw wensen hiervoor zijn en kan de tussenbehandeling o.a. bestaan uit wassen, föhnen, borstelen, voetjes netjes knippen, onder de staart de haren kort knippen, oksels en liezen indien nodig, en jawel ook de ogen vrijknippen hoort hier meestal bij! Zo slaat u twee vliegen in een klap en noem ik de tussenbeurt een win-win situatie! Want zo zijn en de ogen van uw hond op de juiste manier vrijgeknipt, de vacht is voor u als eigenaar makkelijk in onderhoud.

Dus mocht u twijfelen of u het klusje ogen vrij knippen/pony knippen zelf wel naar genoegen kunt klaren, bezint dan eer u begint en bedenk dat de kop het eerste is wat u, en een ieder als eerste ziet, ook al is uw hond verder nog zo prachtig in model geknipt.

Deze tekst is namens Groomers Europe geschreven door Renate Kersing van Animal Hair & Care Salon in Goch (D)

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook