Schermafbeelding 2020-07-03 om 12.21.34

Honden en warm weer

Net als mensen reageren honden allemaal verschillend op warm weer. Honden regelen verkoeling via de tong door middel van hijgen en in mindere mate via de voetzolen. Daarnaast kunnen zij veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan wij mensen. Waar je op moet letten en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond het té warm krijgt of zelfs overhit raak lees je hier. 

Lopen met de hond

Zand en asfalt warmen in de zon zeer snel op en kunnen gloeiend heet worden. Denk maar eens aan: Je ligt op het strand en wilt vervolgens een sprong in het water maken. Al rennend en huppelend ga je zo snel mogelijk naar het water om verkoeling voor je voeten te vinden. Honden ervaren dit niet anders. Ook dragen wij mensen schoenen en weten dus niet hoe heet het asfalt nou daadwerkelijk is.

Er bestaat een formule om te berekenen hoe warm het asfalt is. Dit gaat dan wel om het asfalt waar de zon op schijnt zonder dat er een hoop wind bij komt kijken.

 • Buitentemperatuur: 25 graden = temperatuur asfalt: 51,6 graden.
 • Buitentemperatuur: 30 graden = temperatuur asfalt: 57,2 graden.
 • Buitentemperatuur: 35 graden = temperatuur asfalt 61,7 graden.

Fietsen met de hond

Het lijkt zo allemaal zo leuk, baasje aan het fietsen, hond aan de riem naast de fiets lopend, genieten van het weer. Voor de hond is dit helemaal niet plezierig, aangezien het wegdek warm is en er daardoor blaarvorming op de voetzolen kan ontstaan. Een hond kan vaak niet in zijn eigen tempo lopen en kan ook niet kiezen voor verkoeling. Hierdoor kan een hond snel over zijn grenen heen gaan. Mocht je toch met je hond gaan fietsen? Zorg dan voor voldoende rustmomenten en plekken voor verkoeling.

Hond in de auto

Jammer genoeg is het nog steeds nodig om mensen op dit risico te wijzen. Elk jaar zien we steeds weer berichten in het nieuws voorbij komen dat honden ternauwernood uit hete auto’s bevrijd kunnen worden. Mensen onderschatten de snelheid waarmee de temperatuur in een auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto op te laten lopen tot tropische getallen. Bij verschillende testen is gebleken dat de temperatuur in een afgesloten auto, die in de volle zon staat, binnen 10 minuten kan oplopen tot 50 à 60 graden! Niet alleen in de zon, maar ook in de schaduw gat het hard met de temperatuur.

Hoe herken je oververhitting?

Oververhitting speelt zich af door middel van verschillende fasen:

 1. Koele plekjes zoeken, hijgen en geen rust meer hebben op één plek.
 2. Kwijlen, harder hijgen, diaree en braken.
 3. De slijmvliezen worden bleker.
 4. Niet meer reageren op prikkels of raakt in een shock.

Het voorkomen van oververhitting

 • Er moet altijd drinkwater bereikbaar zijn.
 • Controleer meermaals de temperatuur van de ruimte waar de hond zich in bevindt. Er kunnen namelijk grote verschillende zijn in temperatuur in de loop van de dag.
 • Laat de hond vooral ’s morgens en ’s avonds goed uit, aangezien op deze tijden het minder warm is dan ’s middags. In de middag kan je bijvoorbeeld een korte platronde doen.
 • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken.
 • Zorg voor voldoende verkoeling. Dit kan in de vorm van een sproeier, hondenbad of verkoelende hondenmat zijn.
 • Zorg dat de bench nooit in de zon staat. Zet de bench bijvoorbeeld neer op een verkoelende plek.

Wat te doen als de hond toch oververhit is?

Wanneer je hond oververhit is, kan je hem het beste naar een schaduwrijke, koele plek brengen. Gooi geen water over hem heen. Zorg ervoor dat je hem op de buikzijde dekt met natte, koele lappen. Deze lappen moet je iedere vijf minuten verversen. Pas op dat je deze lappen niet met té koud water ververst. Dit kan namelijk leiden tot een hartstilstand. Geef je hond vervolgens kleine slokjes water, neem zijn temperatuur op en raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook