Natural,Fresh,Dog,Food.,Raw,Beef,Meat,,Bone,,Egg,,Pumpkin

Vers vlees versus brokken – De standpunten

Als je ’t hebt over het voeren van rauwvleesvoeding versus blik of brokken, vind je voor- en tegenstanders die met hart en ziel hun standpunt verdedigen. Beide partijen zullen het waarschijnlijk nooit eens worden en Onze Hond is zeker niet van plan zich voor of tegen uit te spreken. Wat we wel doen is (een aantal) standpunten van beide partijen voor je op een rijtje zetten.

Rauwvleesvoeding is wat het woord al belooft: voeding gemaakt van rauw vlees. Er zijn verschillende manieren om ‘rauw’ te voeren. KVV staat voor ‘kant-en-klaar vers vlees’. Het is dierenvoeding (voor hond en kat) die je kant-en-klaar, bijvoorbeeld ingevroren koopt. BARF staat voor #Biologically Appropriate Raw Food of Bones And Raw Food. Hoewel er ook commerciële voeders op de markt zijn met de naam BARF, staat deze term ook voor ‘helemaal zelf rauw voeren’. Er zijn dierenbezitters die zelf aan de slag gaan met rauw vlees van de slager. Dan moet je echter goed weten wat je voert en waar je mee bezig bent. Je loopt dan namelijk het risico dat je dier bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt. Daarom laten we BARF dit in die artikel even buiten beschouwing en richten we ons op zogenaamde kant-en-klare, complete rauwvleesvoeding.

 

Een aantal argumenten voor- en tegen:

(De – zo goed als – volledige lijst lees je in Onze Hond 5-2022)

 

TEGEN:

– Er is geen wetenschappelijk bewijs dat rauwe voeding gezonder is voor hond en kat dan het voeren van bijvoorbeeld brokken of blik.

– Een van de belangrijkste standpunten tegen rauwvleesvoeding is het gevaar voor de voedselveiligheid. Tijdens de slacht komen bacteriën uit de darmen vrij; vlees bevat nu eenmaal bacteriën. 

– Met name salmonella blijft na het eten dagenlang in de bek aanwezig. Jezelf in het gezicht laten likken door een hond die rauwvleesvoeding krijgt kan een risico vormen.

– Vlees bevat niet alleen bacteriën maar ook bijvoorbeeld parasieten. Hoewel veel wormenlarven de diepvries niet overleven blijft het raadzaam om honden en katten die rauw vlees krijgen extra te controleren of vaker te ontwormen.

– Er zijn rauwvleesproducten op de markt die niet compleet zijn. Dat wil zeggen dat er belangrijke vitaminen en mineralen kunnen ontbreken. Dat brengt gezondheidsrisico’s voor de hond met zich mee.

– In sommige rauwvleesproducten zitten te veel schildklierhormonen. Met name rauwe kippennekken zijn hierom berucht. Een overdaad aan schildklierhormonen kan ertoe leiden dat honden last krijgen van een te snel werkende schildklier.

– Veel mensen die rauwvlees voeren doen dat omdat de wilde voorouders van hun dier ook rauw vlees aten. Tegenstanders vinden het echter niet relevant om honden te vergelijken met wolven. Zij stellen dat de hond geen wolf meer is en dat zijn voedingsbehoefte anders is dan die van een wolf.

– De levensverwachting van wilde wolven ligt beduidend lager dan die van huishonden. 

 

VOOR:

– Rauwvlees bevat ‘goede bacteriën’ (probiotica), die zorgen ervoor dat de hond een betere weerstand krijgt.

– Rauwvlees bevat geen conserveringsmiddelen, chemische toevoegingen, smaak-, geur- of kleurstoffen.

– Veel voorstanders van rauwvleesvoeding stellen prijs op de ‘terug naar de natuur’ gedachte. Zij vinden het prettig hun hond te voeren als een wolf en hun kat als een lynx. 

– Waarom zou je honden en katten niet mogen vergelijken met wolven en wilde katten? Ze stammen er vanaf en zijn genetisch gezien praktisch gelijk aan hun wilde voorouders. 

– In brokken en blikvoeding zitten vaak granen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat granen slecht zijn voor honden en katten, willen steeds meer consumenten voeders geven waarin geen granen zitten.

– Rauw vlees bevat veel vocht, iets wat goed is voor de nieren. 

– Door het gebrek aan vezels krijgen de dieren compactere ontlasting die minder stinkt. 

– Doordat de ontlasting steviger is, worden de anaalklieren van honden uitgedrukt.

– Veel eigenaren van dieren die rauwvleesvoeding krijgen stellen vast dat er minder ontlasting is.

– Vlees bevat geen koolhydraten en dus geen suiker. Suikers zijn vaak veroorzaker van cariës. Daarom is rauwvleesvoeding goed voor het gebit.

– Honden en katten die last hebben van overgevoeligheid, huid- en vachtproblemen doen het vaak goed op rauwvleesvoeding.

– Wij eten ook rauw: denk aan suhsi of tartaar. Als je daar maar voorzichtig mee omgaat, levert dat geen risico’s op.

– Hondenbezitters die rauwvleesvoeding kopen moeten op de hoogte worden gebracht van de vereiste hygiënemaatregelen. Als ze die nemen is er niets aan de hand.

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 4. Dit nummer kun je vanaf 3 juni kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online in de Onze Hond webshop.

Deel bericht

Bekijk ook