Schermafbeelding 2021-05-18 om 08.46.45

Rijk worden van hondenhandel, helaas kán het

Door de coronacrisis zijn meer mensen dan ooit op zoek naar gezelschap of afleiding in de vorm van een schattige pup. Dat betekent ook gouden bergen voor broodfokkers en spelers in de illegale hondenhandel. Zoals voor de Roemeense Petru, die wekelijks op en neer rijdt naar zijn thuisland om Pomsky’s puppy’s naar Nederland te halen. Hij strijkt daar ongeveer een ton per maand mee op.

“Laat je telefoon aan staan en stuur mij het adres en het telefoonnummer van die vent”, appt mijn lief als ik ’s morgens wegrijd. Hij heeft het er niet zo op, op mijn ‘undercoverklus’. Het is inderdaad ook niet iets wat ik regelmatig doe: onder valse voorwendselen informatie lospeuteren bij een Roemeense handelaar die illegaal pups importeert en daarmee goud geld verdient. Ik vond Petru via Marktplaats. In zijn thuisland fokt hij, samen met zijn neef, hondjes die hij zelf naar Nederland brengt. Meerdere keren per maand rijdt Petru met zijn bestelauto op en neer met een lading verse handelswaar. Ik heb een afspraak om bij hem thuis naar een puppy te gaan kijken. Een dure puppy.

Echte miniwolfjes

Als ik mijn Roemeense vriend mag geloven, zijn zijn Pomsky’s de mooiste honden ter wereld. “Echte miniwolfjes”, zo prijst hij zijn handelswaar aan. Een ‘echte’ Pomsky is volgens Petru een kruising tussen een Siberian Husky en een Dwergkeeshond. Zelf noemt hij zijn fokproducten op Marktplaats ‘Pomeriaantjes’, afgeleid van Pomeranian: de Engelse vertaling van een Keeshond. Waar die Husky dan gebleven is, wordt mij niet helemaal duidelijk, maar als ik Petru’s hondjes op de foto’s zie, herken ik er wel degelijk wat Husky in. Al is het alleen maar vanwege het feit dat een aantal pups blauwe ogen heeft.

Mede dankzij een behoorlijk aantal BN’ers die op sociale media pronken met hun wollige wondertjes zijn Pomsky’s ook in ons land mateloos populair én prijzig. De prijzen lopen op tot wel 4000 euro. Petru vraagt 3500 euro, maar 3900 euro als een hondje één of twee blauwe oogjes heeft. Hij vindt het wel een beetje lastig dat ik langs wil komen. Petru vertelt dat in deze coronatijd de meeste kopers een keuze maken op basis van de foto’s die hij stuurt. De puppy wordt vervolgens thuisgebracht of afgehaald en is dan reeds aanbetaald. Omdat ik aangeef voor de topcategorie te gaan, een pup met blauwe oogjes, mag ik langskomen om een hondje uit te zoeken. Ik spreek met Petru af dat hij mij op de hoogte houdt van de transporten. Hij vertelt dat er zo’n beetje elke week puppy’s op transport gaan van Roemenië naar Nederland. Zodra hij een zending heeft waarvan niet alle pups op voorhand verkocht zijn, mag ik komen kijken. Het is mijn bedoeling om, onder het voorwendsel dat ik het met mijn gezin wil bespreken, met wat foto’s van de pups, maar zónder hondje weer naar huis te gaan. Natuurlijk wil ik Petru wat vragen stellen, maar ik heb thuis beloofd dat ik dat zal doen op het niveau van een ‘dom blondje’, dus geen kritische vragen. “Ik heb het niet zo op Roemeense criminelen”, aldus mijn lief.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nr. 5. Bestel hier

 

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook