Schermafbeelding 2021-04-13 om 11.17.08

Baas allergisch, hond allergisch

Wat is nu precies een allergie en waarom zijn mensen soms allergisch voor honden? En kunnen honden op hun beurt ook ergens allergisch voor zijn, bijvoorbeeld voor sommige voedselsoorten? Diervoedingsspecialist dr. Joeke Nijboer geeft antwoord.

Sinds een dikke twee jaar hebben we een nieuwe hond, Mila de Labradoodle. Het is een heel verschil met onze vorige honden. Dat waren Entlebucher Sennenhonden. Niet alleen is het een heel andere hondensoort met een ander karakter, maar ik mag mij ook gelukkig prijzen dat ik op Mila niet allergisch reageer. Allergisch voor je hond, wat houdt dat in? Er wordt van een allergie gesproken wanneer een stofje, ook wel een allergeen genoemd, een reactie geeft bij het menselijk afweersysteem die tot typische klachten leidt. Bij huisdieren zijn dat zogenaamde type I allergie veroorzakende stofjes en in minder mate type III allergische stofjes.

Bij de type I allergische stofjes maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. Na aanraking met die stof ontstaat soms al na een minuut – maar meestal binnen een uur – een reactie. Kenmerken van deze allergische reactie zijn hooikoorts, galbulten, zwellingen, prikkelingen in de mond en keelholte, een verstopte neus of loopneus, rode en geprikkelde ogen, buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree. Bij een type III allergie komen de allergenen in de bloedbaan terecht en vormen zogenaamde complexen. Die kunnen neerslaan in de nieren, longen en huid en op die manier koorts, gewrichtspijn, nierproblemen en/of bloeduitstortingen veroorzaken, maar ook ontstekingen van de huid. Het type I allergie wordt ook wel een IgE-afhankelijke reactie genoemd. Het menselijk lichaam maakt een immunoglobuline eiwit aan van het type E wanneer het in aanraking komt met een allergeen: IgE. IgE hecht zich in de huid en de slijmvliezen van de luchtwegen en in het maagdarmstelsel aan de mestcellen. De mestcellen produceren histamine en andere ontstekingsstoffen en die veroorzaken de klachten zoals hierboven genoemd. In uitzonderlijke gevallen kan door een ernstige allergische reactie een anafylactische shock ontstaan.

Hoe vaak komt allergie voor honden voor?

Er worden vier soorten belangrijke hondenallergenen onderscheiden (Can f 1 tot en met Can f 4), waarbij Can f 1 de belangrijkste is. Dit allergeen veroorzaakt in negentig procent van de gevallen allergische reacties en komt vooral voor in huidschilfers en speeksel van de hond. Dit stofje kan goed tegen warmte, is stabiel en kan dus lang in een huiskamer overleven. Bij 2,8 tot 12,9 procent van de mensen kan allergie voor honden worden aangetoond via speciaal ontwikkelde testen. Die gevoeligheid voor honden hoeft niet tot uiting te komen in klachten. Hondenallergenen zijn gevonden in huidschilfers, het bloed, haar, speeksel, de urine en feces van honden. De huid en het haar zijn de belangrijkste veroorzakers van allergenen. Er bestaan geen rasspecifieke allergenen, wel verschilt de concentratie aan allergenen tussen en binnen de hondenrassen.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nr. 4. Bestel hier

 

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.