Hond aan het water met baas

Kamperen

Omdat veel hondenliefhebbers het hele jaar uitkijken naar vakantie mét hond, hebben we ervaringen en handige tips verzameld van hondeneigenaren die regelmatig of zelfs altijd mét hun trouwe viervoeter kamperen. Want zeg nu zelf, wat is nu een vakantie zónder hond?

Rasechte kampeerders Kees en Ria Peerdeman keken de kunst af bij een gelukkig stel met hun hond. Sindsdien gaan ze nooit meer zonder hond kamperen. Dat ging echter niet altijd zonder slag of stoot. Leer van hun ervaringen.

We wandelden in de bergen van het Zwitserse Berner Oberland en genieten intens. In de verte komt een stel ons tegemoet met een grote bruine herdershond die om hen heen dartelt. Wij genieten, maar deze mensen met hond genieten zichtbaar nog meer. Dit was het moment waarop wij besloten om een hond aan te schaffen’, vertelt Ria enthousiast. De eerste was Blue, een hond uit het asiel, een kruising tussen een Ierse Wolfshond en Bouvier. Daarna kwam Dalmatiër Prins en nu heeft het stel Lizzy een Goldendoodle van drie jaar. ‘Of een hond leuk is als je gaat kamperen? Jazeker! Een hond brengt veel vreugde. Hij is blij als je gaat rijden, blij als je aankomt, blij als je voer neerzet, intens gelukkig als hij je ziet en ga zo maar door.

Nog leuker: twee honden
‘Het is nog leuker als je twee honden hebt. Dat merkten we vorig jaar toen zus en zwager met hun Goldendoodle Spijker ook meegingen op een caravantocht. Lizzy en Spijker zijn broer en zus en dol op elkaar. Zodra ze elkaar zien vliegen ze van vreugde tegen elkaar aan, buitelen over elkaar heen en verleiden elkaar tot wedstrijdjes hardlopen. Zo ook iedere reisdag. En ’s avonds knorden ze innig tevreden tegen elkaar in het gangpad van onze caravan’, vertelt Ria. En hiermee komen we op het punt dat honden ook een uitdaging kunnen zijn op reis. ‘Als we bij ons of bij zus en zwager in de caravan waren met z’n vieren plus twee grote honden, dan moet je iedere keer met een onmogelijke stap over die beesten heen stappen. Ja ze konden samen in de andere caravan, maar dat is zo ongezellig. Dat constant in-de-weg-liggen is een piepklein ongemak.’

Bang op de veerboot
Het stel leerde veel van hun hond Blue. Ria: ‘Blue was een lieverd, maar heel erg gericht op andere honden en niet op mensen. Al tijdens de eerste kampeervakantie bleek dat er aan Blue heel wat haken en ogen zaten. Hij ging achter schapen en andere honden aan, en luisterde slecht naar ons. Die eerste reis met hem ging naar Italië. We stonden op camping Marino di Venetia waar ze een groot terrein special voor hondenbezitters hebben met een uitlaatgebied direct naast de camping. Dat was uitstekend geregeld, maar bij een bezoek aan Venetië bleek Blue heel bang op de veerboot. Het was duidelijk dat hij de deining niet gewend was. Zeer onrustig werd hij toen hij in de stad een muilkorf moest dragen. Het tripje werd geen succes.’

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/4. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Tekst: Acsi Freelife

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Onze Hond magazine!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 15 maart geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!