Schermafbeelding 2020-02-20 om 10.06.18

Rasportret: Flatcoated Retriever

Diverse taken zorgden voor een grote diversiteit aan rassen. Ieder ras heeft zijn eigen specialiteit. Hoe zijn die rassen tegenwoordig, bijvoorbeeld als gezinshond? Welke karaktertrekken hebben ze, en waar blinken ze in uit? Dit keer de vrolijke Flatcoated Retriever.

Oorsprong Flatcoated Retriever

De allervroegste geschiedenis deelt de Flatcoated Retriever met de andere retrieversoorten. Het begon allemaal in Newfoundland, een eilandprovincie in het noordoosten van Canada. Daar leefde de St John’s Dog, ook wel Lesser Newfoundlander genoemd, een inmiddels uitgestorven hondenras. Het waren robuuste, zwarte honden die voornamelijk werden gebruikt om vislijnen, netten en bootjes uit de zee te ‘apporteren’. Waar de St John’s Dog zelf vandaan kwam is niet bekend. Zowel Europa als Amerika behoren tot de mogelijkheden. In Canada zijn uit deze honden op een gegeven moment de Newfound-landers voort gekomen. In de loop van de negentien-de eeuw werden er diverse exemplaren van de St John’s Dog naar Engeland meegenomen. Daar werden ze gekruist met onder andere diverse Setters, waaronder de Gordon Setter en spanielachtige honden.

De Wavy Coated Retriever

Het resultaat daarvan was de Wavy Coated Retriever, een ras dat algemeen gezien wordt als de directe voorloper van de Flatcoated Retriever. De Wavy Coated Retriever is een tijdlang enorm populair geweest onder jagers en jachtopzieners omdat hij net zo gemakkelijk inzetbaar op het land als in het water is. Hij werd met name voor de jacht op ganzen en eenden gebruikt, vooral om het geschoten vederwild te apporteren (= retrieven). Tegen het einde van de negentiende eeuw werd er – naar men aanneemt – een scheutje colliebloed toegevoegd waardoor gladdere vachten ontstonden en het uiteindelijk tot de Flatcoated Retriever kwam. Het ras was ongekend populair, totdat … de eerste wereldoorlog roet in het eten gooide. De aantallen Flatcoats verminderden dusdanig dat het ras op het punt van uitsterven heeft gestaan. Verwoede inspanningen van enkele toegewijde liefhebbers hebben dat gelukkig weten te voorkomen.

Tegenwoordig is het een stevig gevestigd ras, al heeft de Flatcoat nooit de bekendheid van de Labrador of de Golden Retriever bereikt. En dat is misschien maar goed ook, want nog nooit is een ras beter geworden van mateloze populariteit. Overi-gens is de Flatcoat écht geen zwarte Golden Retriever, zoals wel eens wordt gedacht.

Tekst: Jolien Schat | Foto’s: Alice van Kempen. Lees het hele artikel in Onze Hond nr. 2.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook