nurse and rottweiler

Poeptransplanties redden pups

De spoedeisende hulp van het AniCura Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam zag afgelopen jaar een enorme groei van puppy’s met parvo. Om dit zeer besmettelijke virus in te dammen is er een buitengewone oplossing gezocht en gevonden: poeptransplantaties. Een toegepast protocol hiertoe op de spoedkliniek van het MCD heeft inmiddels al tientallen honden gered van deze levensbedreigende ziekte.

Volgens Maaike van Uden, spoeddierenarts bij AniCura bestaat er tegen het levensbedreigende parvo geen medicijn. ‘Het virus tast de hartspier en de darmen aan. Symptomen zijn onder meer braken, koorts, uitdroging en diarree. Binnen het team vonden we dat we iets moesten doen en zodoende heeft onze afdeling interne geneeskunde onder leiding van specialist interne geneeskunde Yaiza Forcada een protocol geschreven voor poeptransplantaties bij parvo. Door de transplantatie van gezonde poep brengen we goede bacteriële flora in, zodat deze de strijd aangaan met de slechte bacteriën die diarree veroorzaken. Het gevolg is dat de diarree stopt, de voedingsstoffen en vocht in het lijfje blijven en de hondjes sterker worden en kunnen genezen.’
Bij mensen worden poeptransplantaties regelmatig toegepast ter bestrijding van stofwisselingsproblemen en chronische diarree. Bij dieren is het gebruik van deze vorm van microbioom nog vrij zeldzaam. Het MCD is de eerste specialistenkliniek in Nederland die poeptransplantaties op grotere schaal toepast.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook